Poti dezvolta alergii mai tarziu in viata?

Alergiile se întâmplă atunci când corpul tău detectează un fel de substanță străină, cum ar fi un boabe de polen sau o pătrundere pentru animale de companie și activează un răspuns al sistemului imunitar pentru a-l combate.

Cum se dezvoltă alergiile

Alergenii se dezvoltă în două faze.

Faza 1

În primul rând, sistemul dumneavoastră imunitar răspunde la anumite substanțe creând anticorpi numiți imunoglobulina E (IgE). Această parte se numește sensibilizare.

În funcție de ce fel de alergie aveți, cum ar fi polenul sau alimentele, acești anticorpi sunt localizați în căile respiratorii – incluzând nasul, gura, gâtul, vântul și plămânii – tractul dumneavoastră gastrointestinal (GI) și pielea voastră.

Faza 2

Dacă ești expus din nou la alergen, corpul tău eliberează substanțe inflamatorii, inclusiv histamina chimică. Acest lucru face ca vasele de sânge să se dilate, să se formeze mucusul, pielea să mănânce și țesuturile căilor respiratorii să se umfle.

Această reacție alergică este menită să împiedice alergenii să intre și să combată orice iritație sau infecție care ar putea fi cauzată de alergenii care intră. În esență, puteți gândi la alergii ca o suprareacție la acei alergeni.

De atunci, corpul tău răspunde în mod similar atunci când va fi expus la acel alergen în viitor. În cazul alergiilor ușoare din partea aerului, s-ar putea să apară simptome de ochi pufos, nas îndesat și mâncărime în gât. Și pentru alergii severe, este posibil să aveți urticarie, diaree și probleme cu respirația.

Când apar de obicei alergiile

Majoritatea oamenilor își amintesc primele simptome de alergie la o vârstă fragedă – aproximativ 1 din 5 copii prezintă un fel de alergie sau astm.

Mulți oameni își depășesc alergiile la 20 și 30 de ani, deoarece devin toleranți la alergenii lor, în special alergeni alimentari, cum ar fi laptele, ouăle și boabele.

Dar este posibil să dezvolți o alergie în orice moment al vieții tale. S-ar putea să deveniți alergic la ceva la care nu ați avut nicio alergie.

Nu este clar de ce unele alergii se dezvoltă la vârsta adultă, în special la cei 20 sau 30 de ani.

Haideți să aflăm cum și de ce puteți dezvolta o alergie mai târziu în viață, cum puteți trata o nouă alergie și dacă vă puteți aștepta ca o nouă alergie sau una existentă să dispară cu timpul.

Alergii frecvente la adulți

Alergii de sezon

Cele mai frecvent dezvoltate alergii cu debut la adulți sunt de sezon . Polenul, țesutul și alți alergeni ai plantei crește în anumite perioade ale anului, de obicei primăvara sau toamna.

Alergii la animale de companie

Ai un prieten felin sau canin? Fiind expuși în mod constant la pâlpâiele lor sau la fulgii de piele care se slăbesc și devin aerosiți, iar substanțele chimice provenite de la urină și salivă, care se îmbolnăvesc, pot provoca o alergie.

Alergii la mancare

Aproape 11 la sută dintre adulți în Statele Unite au un anumit tip de alergie alimentară și aproape jumătate dintre ei raportează primele simptome în perioada de vârstă adultă, în special la anumite tipuri de pești.

Alte alergene alimentare obișnuite la adulți sunt arahide și nuci de copac și polenul de fructe și legume.

Mulți copii dezvoltă alergii alimentare și adesea au simptome din ce în ce mai puțin severe pe măsură ce îmbătrânesc.

De ce se întâmplă asta?

Nu este clar exact de ce s-ar putea dezvolta alergii la vârsta adultă.

Cercetătorii cred că a reacție alergică severă în copilărie, chiar și un singur episod de simptome, vă poate crește probabilitatea de a dezvolta alergii ca adult atunci când sunteți reexpus la acel alergen la niveluri mai înalte.

În unele cazuri, aceste legături sunt ușor de văzut și de reprezentat ceea ce este cunoscut sub numele de marșul atopic. Copiii care au alergii alimentare sau afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema, pot dezvolta simptome ale alergiilor sezoniere, cum ar fi strănutul, mâncărimea și durerile de gât, pe măsură ce îmbătrânesc.

Apoi, simptomele se estompează un timp. Se pot întoarce în anii 20, 30 și 40 atunci când sunteți expus la un declanșator alergic. Posibilele declanșatoare de alergie la adulți pot include:

 • Expunerea la alergeni atunci când funcția sistemului imunitar este redusă. Acest lucru se întâmplă atunci când sunteți bolnav, gravidă sau aveți o afecțiune care vă compromite sistemul imunitar.
 • Având puțină expunere la un alergen ca un copil. Este posibil să nu fi fost expus la niveluri suficient de ridicate pentru a declanșa o reacție până la vârsta adultă.
 • Mutarea într-un nou cămin sau locul de muncă cu alergeni noi. Aceasta ar putea include plante și copaci la care nu erai expus până acum.
 • Să ai un animal de companie pentru prima dată. Cercetările sugerează că acest lucru se poate întâmpla și după o perioadă lungă de timp fără a avea animale de companie.

Pot alergiile să dispară cu timpul? 

Răspunsul scurt este da.

Chiar dacă dezvoltați alergii ca adult, este posibil să observați că vor începe să se estompeze din nou atunci când ajungeți la 50 de ani și nu numai.

Acest lucru se datorează faptului că funcția dumneavoastră imunitară este redusă pe măsură ce îmbătrânești, astfel încât răspunsul imun la alergeni devine și mai puțin sever.

Unele alergii pe care le aveți ca un copil pot dispărea, de asemenea, atunci când sunteți adolescent și bine până la vârsta adultă, poate face doar câteva apariții de-a lungul vieții dvs. până când acestea dispar definitiv.

tratamente

Iată câteva tratamente posibile pentru alergii, indiferent dacă aveți o alergie ușoară sezonieră sau un aliment sever sau alergii de contact:

 • Luați antihistaminice. Antihistaminicele, cum ar fi cetirizina ( Zyrtec ) sau difenhidramina ( Benadryl ), vă pot reduce simptomele sau le puteți ține sub control. Luați-le înainte de a fi expus la un alergen.
 • Efectuați un test de priză a pielii. Acest test te poate ajuta să vezi ce alergeni specifici îți declanșează reacțiile. După ce știi la ce ești alergic, poți încerca să eviți acel alergen sau să îți reduci expunerea pe cât posibil.
 • Luați în considerare obținerea unor focuri de alergie (imunoterapie). De shots pot construi treptat imunitatea la alergii care îți declanșează în câțiva ani de fotografii regulate.
 • Țineți un injector auto-epinefrină (EpiPen) în apropiere. A avea EpiPen este important în cazul în care sunteți expus din greșeală la un declanșator de alergie, ceea ce poate duce la o tensiune arterială scăzută și o umflare a gâtului / o constricție a căilor respiratorii care face dificilă sau imposibilă respirația (anafilaxia).
 • Spune-i celor din jurul tău despre alergiile tale. Dacă simptomele dvs. pot fi severe sau pot pune viața în pericol, vor ști cum să vă trateze dacă aveți o reacție alergică.

Când să vezi un doctor

Unele simptome de alergie sunt ușoare și pot fi tratate cu expunere redusă la alergen sau prin administrarea de medicamente.

Dar unele simptome sunt suficient de severe pentru a-ți perturba viața, sau chiar pentru a pune viața în pericol.

Caută ajutor medical de urgență sau solicită ajutor pentru cineva în preajmă dacă observi unul dintre următoarele simptome:

 • simțindu-se anormal de amețit
 • umflarea anormală a limbii sau gâtului
 • erupții cutanate sau urticarie pe tot corpul
 • Crampe abdominale
 • a varsa
 • diaree
 • simțindu-se confuz sau dezorientat
 • febră
 • anafilaxie (umflarea și închiderea gâtului, respirație șuierătoare, tensiune arterială scăzută)
 • convulsii
 • pierderea cunoștinței

Linia de jos

Puteți dezvolta alergii în orice moment al vieții.

Unele pot fi ușoare și depind de variațiile sezoniere ale cantității de alergen în aer. Altele pot fi severe sau pot pune viața în pericol.

Consultați medicul dumneavoastră dacă începeți să observați noi simptome de alergie, astfel încât să puteți afla ce opțiuni de tratament, medicamente sau modificări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea simptomelor sau la menținerea lor sub control.

Lasa un raspuns