Alergii sezoniere: simptome, cauze si tratament

bioversity

Prezentare generală

O alergie ( rinită alergică ) care apare într-un anumit sezon este mai frecvent cunoscută sub numele de febra fânului . Aproximativ 8% dintre americani o experimenteaza, raporteaza Academia Americana de Alergie, Astm si Imunologie .

Febra febrei apare atunci cand sistemul imunitar se exagereaza la un alergen in aer liber, cum ar fi polenul . Un alergen este un lucru care declanșează un răspuns alergic. Cele mai frecvente alergeni sunt polenii din plantele polenizate cu vânt, cum ar fi copaci, ierburi și buruieni. Polenele provenite de la plantele polenizate cu insecte sunt prea grele pentru a rămâne în aer lung și sunt mai puțin susceptibile de a declanșa o reacție alergică.

Febra febrei vine după numele ei din sezonul de fân. Din punct de vedere istoric, această activitate a avut loc în lunile de vară, în același timp, mulți oameni au simțit simptome.

Alergiile sezoniere sunt mai puțin frecvente în timpul iernii, dar este posibil să experimentați rinita alergică pe tot parcursul anului . Plante diferite emit polenul lor în diferite momente ale anului. În funcție de declanșarea alergiei și de locul în care locuiți, puteți prezenta febra fânului în mai mult de un an. De asemenea, puteți reacționa la alergeni de interior, cum ar fi mucegaiul sau mânia de companie.

Simptomele alergiilor sezoniere

Simptomele alergiilor sezoniere variază de la ușoară la severă. Cele mai frecvente includ:

 • strănut
 • nasul curge sau infundat
 • apoase și mâncărime
 • senzații de manie, gât sau canale urechii
 • congestia urechilor
 • evacuarea postnasală

Simptomele mai puțin frecvente includ:

 • durere de cap
 • dificultăți de respirație
 • respirație șuierătoare
 • tușit

Mulți oameni cu febră de fân au și astm . Dacă aveți atât febra fânului cât și astmul, alergenii sezonieri pot declanșa un atac de astm .

Cauzele alergiilor sezoniere

Febra se întâmplă atunci când sistemul imunitar identifică o substanță din aer care este, de obicei, inofensivă ca periculoasă. Ea răspunde la acea substanță, sau alergen, prin eliberarea de histamine și alte substanțe chimice în fluxul sanguin. Aceste substanțe chimice produc simptomele unei reacții alergice.

Frecvențele declanșatoare ale febrei de fân variază de la un sezon la altul.

Primăvară

Copacii sunt responsabili pentru majoritatea alergiilor sezoniere de primăvară. Birch este unul dintre cei mai comuni infractori din latitudinile nordice, unde mulți oameni cu febră de fân reacționează la polenul său. Alți arbori alergeni din America de Nord includ cedru, arin, castan de cal, salcie și plop.

Vară

Febra de febra își ia numele din sezonul de tăiere a fânului, care este în mod tradițional în lunile de vară. Dar adevărații vinovați de alergii sezoniere de vară sunt ierburile, cum ar fi rasulba și iarba timothy, precum și anumite buruieni. Potrivit Fundației pentru astm și alergie a Americii , ierburile sunt cel mai frecvent declanșator pentru persoanele cu febră de fân.

Toamnă

Toamna este sezonul ragweed . Numele genului pentru ragweed este Ambrosia , și include mai mult de 40 de specii din întreaga lume. Cele mai multe dintre ele cresc în regiuni temperate din America de Nord și de Sud. Sunt plante invazive care sunt greu de controlat. Polenul lor este un alergen foarte frecvent, iar simptomele alergiei la ragweed pot fi deosebit de grave.

Alte plante care își scad polenul în toamnă includ urzici, mugworts, sorrels, găini grase și plantains.

Iarnă

Până în timpul iernii, majoritatea alergenilor în aer liber stau la starea de inactivitate. Ca urmare, vremea rece aduce o ușurare pentru mulți oameni cu febră de fân. Dar, de asemenea, înseamnă că mai mulți oameni petrec timp în interior. Dacă sunteți predispus la alergii sezoniere, puteți reacționa, de asemenea, la alergeni de interior, cum ar fi mucegaiul , mâncarea de animale de companie, acarienii de praf sau gandacii.

Alergenii interiori sunt adesea mai ușor de îndepărtat din mediul înconjurător decât polenii în aer liber. Iată câteva sfaturi pentru a vă elibera casa alergenilor obișnuiți:

 • Spălați lenjeria de pat în apă foarte fierbinte cel puțin o dată pe săptămână.
 • Acoperiți lenjeria de pat și pernele cu capace antialergice.
 • Scapa de covoare si mobilier tapitat.
 • Îndepărtați jucăriile umplute din dormitoarele copiilor dvs.
 • Fixați scurgerile de apă și curățați deteriorarea apei care poate ajuta mucegaiul și dăunătorii să înflorească.
 • Curățați suprafețele mucegăite și toate locurile pe care mucegaiul le poate forma, inclusiv umidificatoare, răcitoare de mlaștină, aparate de aer condiționat și frigidere.
 • Utilizați un dezumidificator pentru a reduce excesul de umiditate.

Diagnosticarea alergiilor sezoniere

Febra fetei este de obicei mai ușor de diagnosticat decât alte alergii. Dacă aveți simptome alergice care apar numai în anumite momente ale anului, este un semn că aveți rinită alergică sezonieră. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate verifica urechile, nasul și gâtul pentru a face un diagnostic.

Testarea alergiei de obicei nu este necesară. Tratamentul dvs. pentru rinita alergică va fi probabil același, indiferent de tipul de alergen pe care îl reacționați.

Tratarea alergiilor sezoniere

Cel mai bun medicament pentru febra fânului și rinita alergică pe tot parcursul anului este evitarea alergenilor care declanșează simptome pentru dumneavoastră. Medicamentele sunt de asemenea disponibile pentru a trata simptomele febrei fânului. Unii oameni încearcă și tratamente alternative.

Evitare

Luați măsuri pentru a evita alergenii sezonieri. De exemplu, utilizați un aparat de aer condiționat cu un filtru HEPA pentru a vă răci casa în timpul verii, mai degrabă decât pentru fanii plafonului. Verificați-vă rețeaua locală de vreme pentru previziuni de polen și încercați să rămâneți în interior când numărul de polen este ridicat. În momentele în care este activă febra fânului:

 • ferește ferestrele
 • limita timpul în aer liber
 • vă gândiți să purtați o mască de praf atunci când vă aflați în afara, în special în zilele cu vânt

De asemenea, este important să evitați fumul de țigară, ceea ce poate agrava simptomele febrei fânului.

Medicamente

Atunci când nu puteți evita alergenii, sunt disponibile alte tratamente, printre care:

=medicamente combinate care conțin acetaminofen, difenhidramină și fenilefrină

=medicamente cu prescripție medicală, cum ar fi spray-urile nazale cu steroizi

În cazuri severe, medicul dumneavoastră poate recomanda fotografii alergice . Sunt un tip de imunoterapie care poate ajuta la desensibilizarea sistemului imunitar la alergeni.

Unele medicamente pentru alergii pot avea reacții adverse nedorite, cum ar fi somnolență, amețeală și confuzie.

Tratamente alternative

Au fost făcute puține studii privind tratamentele alternative pentru febra fânului . Unii oameni cred că următoarele tratamente alternative pot oferi ajutor:

 • quercetin, un flavonoid care dă culoarea fructelor și legumelor
 • Lactobacillus acidophilus , bacteriile „prietenoase” găsite în iaurt
 • spirulina , un tip de alge albastru-verde
 • vitamina C, care are proprietăți antihistaminice

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă aceste tratamente alternative sunt eficiente.

Concluzie

Simptomele alergiilor sezoniere pot fi incomode. Dacă bănuiți că aveți alergii sezoniere, discutați cu medicul dumneavoastră. Acestea vă pot ajuta să diagnosticați cauza simptomelor și să vă prescrieți un plan de tratament. Probabil vă vor încuraja să luați măsuri pentru a evita declanșarea alergenilor. De asemenea, acestea pot recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală sau pe bază de rețetă.

Lasa un raspuns