Cauzele psoriazisului

Psoriazisul este o tulburare autoimună care afectează pielea. Acesta provoacă multiplicarea rapidă a celulelor pielii și acumularea pe suprafața pielii. Aceste celule suplimentare ale pielii creează plasturi groși și solzi, numiți plăci. Plăcuțele se dezvoltă cel mai adesea pe:

 • coate
 • genunchi
 • scalp
 • partea inferioară a spatelui
 • palmele mâinilor
 • tălpile picioarelor

Zonele afectate ale pielii apar de obicei înroșite și conțin solzi uscați, cu mâncărime. De asemenea, pot fi mai sensibili și pot provoca o senzație de arsură sau durere pe piele.

Se estimează că psoriazisul afectează aproximativ 7,5 milioane de persoane in Statele Unite. Dacă aveți psoriazis, probabil că sunteți familiarizați cu aceste simptome inconfortabile. De asemenea, este posibil să știți că psoriazisul este o afecțiune cronică care poate fi gestionată cu tratament , dar nu vindecată.

Dar știi de ce tulburarea ta s-a dezvoltat în primul rând? Sau de ce simptomele tale vin și pleacă? Deși cauzele specifice ale psoriazisului nu sunt înțelese în totalitate, învățarea despre posibilele declanșatoare ale simptomelor poate preveni viitoarele flăcări și vă poate îmbunătăți calitatea vieții.

Ce provoacă psoriazisul?

Nu se cunoaște cauza exactă a psoriazisului. Unii cercetători medicali au teorii despre motivul pentru care oamenii dezvoltă psoriazis. Potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis , se estimează că 10 la sută dintre oameni moștenesc gene care le crește probabilitatea de a avea psoriazis. Dintre cei 10 procente, cu toate acestea, doar aproximativ 2 până la 3 la sută dezvoltă de fapt tulburarea.

Oamenii de știință au identificat aproximativ 25 de variante de gene care vă pot crește riscul de psoriazis. Se crede că aceste variante genetice pot provoca schimbări în modul în care se comportă celulele T ale corpului. Celulele T sunt celule ale sistemului imunitar care combat în mod normal invadatorii nocivi, cum ar fi virusii și bacteriile.

La persoanele cu psoriazis, celulele T atacă de asemenea din greșeală celulele sănătoase ale pielii. Acest răspuns al sistemului imunitar are ca rezultat o serie de reacții, inclusiv:

 • mărirea vaselor de sânge din piele
 • o creștere a globulelor albe care stimulează pielea să producă celule noi mai repede decât de obicei
 • o creștere a celulelor pielii, celulelor T și a celulelor suplimentare ale sistemului imunitar
 • o acumulare de celule noi ale pielii pe suprafața pielii
 • dezvoltarea patchilor groși și solzi asociați psoriazisului

De obicei, aceste efecte apar ca răspuns la un declanșator.

Ce declanșează psoriazisul?

Simptomele psoriazisului se dezvoltă adesea sau se agravează din cauza anumitor declanșatori . Acestea pot fi legate de mediu sau fizic. Declanșatorii diferă de la o persoană la alta, dar declanșatorii comuni ai psoriazisului includ:

 • temperaturi reci
 • bea prea mult alcool
 • fumat
 • având o altă afecțiune autoimună , cum ar fi HIV sau artrita reumatoidă
 • infecții care provoacă un sistem imunitar slăbit, cum ar fi streptococul
 • o vătămare a pielii, cum ar fi o tăietură, o mușcătură de erori sau arsuri solare
 • stres și tensiune excesivă
 • anumite medicamente, inclusiv litiu, beta-blocante și medicamente antimalarice

Vă puteți identifica declanșatorii specifici urmărind atunci când prezentați simptome de psoriazis. De exemplu, ați observat o rafală după o săptămână stresantă la serviciu? Simptomele tale s-au agravat după ce ai luat o bere cu prietenii? Fii vigilent cu privire la apariția simptomelor te poate ajuta să determini potențialele declanșatoare ale psoriazisului.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate evalua medicamentele și starea generală de sănătate pentru a vă ajuta la identificarea posibilelor declanșatoare. Asigurați-vă că spuneți medicului dumneavoastră despre orice rețetă sau medicamente fără tratament pe care le puteți lua. Aceștia vă pot schimba la un alt medicament sau pot face o modificare a dozajului dvs. dacă suspectează că medicamentul vă cauzează focare. Cu toate acestea, nu trebuie să încetați să luați niciun medicament decât dacă medicul vă recomandă să faceți acest lucru.

Cum pot fi prevenite sclipirile psoriazisului?

În timp ce nu-ți poți schimba genele, poți preveni apariția scăpărilor psoriazisului controlându-ți simptomele prin tratamente regulate. Acestea includ aplicarea de medicamente topice, administrarea de medicamente orale sau primirea de injecții pentru a reduce simptomele psoriazisului inconfortabil.

Fototerapia sau tratamentul ușor pot reduce, de asemenea, incidența psoriazisului. Acest tip de tratament presupune utilizarea luminii ultraviolete naturale sau artificiale pentru a încetini creșterea și inflamația pielii.

În afară de tratamentele medicale, efectuarea anumitor ajustări ale stilului de viață poate reduce, de asemenea, riscul dvs. de apariție a psoriazisului. Acestea includ:

Reducerea stresului

În timp ce stresul poate avea un impact negativ asupra oricui, este deosebit de problematic pentru persoanele cu psoriazis. Corpul tinde să aibă o reacție inflamatorie la stres. Acest răspuns poate duce la apariția simptomelor psoriazisului. Puteți încerca să reduceți cantitatea de stres din viața dvs., făcând yoga , meditați sau întâlniți cu un terapeut în mod regulat.

Ai grijă de pielea ta

Leziuni ale pielii, cum ar fi arsuri solare și resturi, pot declanșa psoriazis la unele persoane. Aceste tipuri de leziuni pot fi de obicei prevenite prin practicarea unei îngrijiri bune a pielii.

Atunci când efectuați activități care pot provoca leziuni ale pielii, trebuie să luați întotdeauna precauții suplimentare. Folosiți protecție solară și purtați o pălărie când petreceți timp afară. De asemenea, ar trebui să aveți precauție atunci când vă implicați în activități în aer liber și sporturi de contact, cum ar fi baschetul sau fotbalul.

Exersarea unei igiene bune

Se știe că infecțiile declanșează psoriazis, deoarece pun stres asupra sistemului imunitar, provocând o reacție inflamatorie. Strept gâtul, în special, este asociat cu apariția simptomelor psoriazisului, în special la copii. Cu toate acestea, aparițiile de psoriazis pot apărea după o durere de durere, amigdalită sau o infecție respiratorie sau a pielii. Aceste tipuri de infecții pot fi de obicei prevenite cu bune practici de igienă.

Asigurați-vă că vă spălați mâinile des pe tot parcursul zilei. De asemenea, evitați să împărtășiți cupe și ustensile cu alte persoane. De asemenea, este important să curățați corect o tăietură sau o rană și să o păstrați acoperită, astfel încât să nu se infecteze.

Mâncând o dietă sănătoasă

A fi obez sau supraponderal pare să înrăutățească simptomele psoriazisului. Deci este important să vă gestionați greutatea, făcând exerciții fizice în mod regulat și consumând o dietă sănătoasă. Dacă aveți probleme să mâncați sănătos, este posibil să doriți să vă vedeți un nutriționist pentru ajutor. Vă pot ajuta să vă dați seama cât de multă hrană și ce alimente ar trebui să mâncați în fiecare zi pentru a pierde în greutate.

Concluzie

Deși psoriazisul nu poate fi vindecat, poate fi controlat. Lucrul cu medicul dumneavoastră pentru a găsi tratamente care ameliorează mâncărimea și disconfortul pot ușura simptomele psoriazisului. Luând măsuri pentru identificarea declanșatorilor pentru simptomele dvs. și limitarea expunerii la acești declanșatori poate ajuta, de asemenea, la prevenirea viitoarelor declanșări.

Lasa un raspuns