Ce este aritmia?

O aritmie este o tulburare a inimii care afectează ritmul sau ritmul cu care inima bate. O aritmie apare atunci când impulsurile electrice, care direcționează și reglează bătăile inimii, nu funcționează corect. Acest lucru face ca inima să bată:

 • prea rapid (tahicardie)
 • prea lent (bradicardie)
 • prea devreme (contracție prematură)
 • prea erotic (fibrilatie)

Aproape toată lumea va experimenta un ritm cardiac anormal cel puțin o dată. Poate simți că inima ta aleargă sau flutură. Aritmiile sunt frecvente și de obicei inofensive, dar unele sunt problematice. Atunci când o aritmie interferează cu fluxul de sânge în corpul tău, aceasta îți poate deteriora creierul, plămânii și alte organe vitale. Dacă nu sunt tratate, aceste aritmii pot pune viața în pericol.

Cum funcționează inima

Inima ta este împărțită în patru camere. Fiecare jumătate a inimii tale este formată dintr-o cameră superioară (atriul) și o cameră inferioară (ventriculul). Cele două jumătăți creează două pompe, una de o parte și de alta a inimii.

Într-o inimă care bate bine, impulsurile electrice urmează căi precise prin inimă către fiecare pompă. Aceste semnale coordonează activitatea mușchiului cardiac, astfel încât sângele să pompeze în și în afara inimii. Orice întrerupere a acestor căi sau impulsuri poate determina inima să bată anormal.

Bătăile inimii

Sângele intră în inimă și ajunge mai întâi în atrii. Apoi, o singură bătăi de inimă implică mai mulți pași:

 • Nodul sinusal (un grup de celule din atriul drept) trimite un impuls electric atât la atria dreaptă cât și la cea stângă, spunându-le să se contracte.
 • Această contracție permite ventriculelor să se umple cu sânge.
 • În timp ce ventriculele se umplu, impulsul electric se deplasează în centrul inimii tale către nodul atrioventricular (un grup de celule între atrie și ventricule).
 • Impulsul iese din nod și călătorește în ventriculele pline de sânge, spunându-le să se contracte.
 • Această contracție împinge sângele din inimă și în corpul tău pentru circulație.

Aceasta este o bătaie a inimii. Apoi procesul începe din nou. În condiții normale, laturile stângi și drepte ale inimii bat una după alta. Acest lucru menține fluxul de sânge în mișcare într-o direcție într-un mod continuu de pompare.

O inimă normală va repeta acest proces de aproximativ 100.000 de ori pe zi. Adică 60 până la 100 de bătăi pe minut pentru o persoană sănătoasă medie, în repaus.

Tipuri de aritmii

Aritmiile sunt numite și clasificate pe baza a trei puncte:

 • rata (indiferent dacă este prea lent sau prea rapid)
 • origine (indiferent dacă este în ventricule sau în atrii)
 • regularitate

Bradicardie

Bradicardia este o bătaie cardiacă lentă. Este definit ca o frecvență cardiacă în repaus mai mică de 60 de bătăi pe minut. Nu toate bradicardiile sunt o problemă. Sportivii și persoanele care sunt în formă fizică au adesea bradicardii. Frecvența cardiacă în repaus poate fi mai mică de 60 de bătăi pe minut, deoarece inimile lor sunt mai eficiente și pot pompa sânge adecvat cu mai puține bătăi. Cu toate acestea, o frecvență cardiacă lentă poate însemna că inima ta nu bate suficient de des pentru a asigura un flux de sânge adecvat în întregul corp.

Tipurile de bradicardie includ:

Sinusul bolnav: nodul sinusal este responsabil de stabilirea ritmului inimii tale. Dacă nu trimite impulsuri electrice în mod corespunzător, inima vă poate pompa prea încet sau neregulat. Cicatrizarea în apropierea nodului sinusal de boli de inimă sau un atac de cord poate de asemenea încetini sau bloca impulsurile electrice în timp ce încearcă să călătorească prin inimă.

Bloc de conducere: Dacă căile electrice ale inimii tale sunt blocate, camerele inimii se pot contracta lent sau deloc. Un bloc se poate întâmpla oriunde de-a lungul căilor electrice ale inimii – între nodul sinusal și nodul atrioventricular (AV) sau între nodul AV și ventriculele. Este posibil să nu existe semne ale acestor blocuri, altele decât bătăile inimii sărită sau încetinite.

Tahicardie

Tahicardia este o bătaie rapidă a inimii. Este definit ca un ritm cardiac în repaus de peste 100 de bătăi pe minut. Cele mai frecvente două tipuri de tahicardie sunt tahicardia supraventriculară și tahicardia ventriculară.

Tahicardie supraventriculară: Tahicardia supraventriculară (SVT) este orice aritmie care începe deasupra ventriculului. SVT-urile sunt de obicei identificate printr-o explozie de bătăi rapide ale inimii care pot fi cronice sau care încep și se termină brusc. Aceste explozii pot dura câteva secunde sau câteva ore și pot provoca inima să-ți bată de peste 160 de ori pe minut. Cele mai frecvente SVT-uri includ fibrilația atrială și flutterul atrial.

Fibrilație atrială: Dacă aveți fibrilație atrială (AF), atriul dvs. bate foarte rapid (de la 240 la 350 de bătăi pe minut). Atria se mișcă atât de rapid încât nu sunt în stare să se contracte complet. În schimb, ele tremură sau fibrilează. Acest lucru poate provoca disconfort, dar nu un puls rapid. Cu toate acestea, unele dintre aceste bătăi atriale se pot transfera în ventricule și pot provoca o frecvență mare a pulsului.

AF afectează în primul rând persoanele în vârstă. Riscul dumneavoastră de a dezvolta această aritmie crește vârsta trecută 60, în mare parte datorită uzurii pe care o experiență mai veche a inimii. Șansele de a dezvolta AF sunt, de asemenea, mari dacă aveți sau aveți tensiune arterială ridicată sau alte probleme cardiace. AF poate fi periculos. Dacă este lăsat netratat, poate duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi accident vascular cerebral .

Flutter atrial: bătăile inimii din flutterul atrial sunt mai ritmice și constante decât bătăile inimii în fibrilația atrială. Totuși, flutterul atrial poate veni și merge în explozii bruște. Poate pune viața în pericol. Acest tip de aritmie apare cel mai des la persoanele cu boli de inimă. De asemenea, apare adesea în primele săptămâni după operația cardiacă.

Tahicardie ventriculară: tahicardia ventriculară (VT) este o aritmie care începe în ventriculele inimii. Majoritatea VT apar la persoane care au avut boli de inimă sau probleme legate de inimă, cum ar fi boala coronariană sau atacul de cord. VT-ul este adesea cauzat de un impuls electric care se deplasează în jurul unei părți cicatrice a mușchiului inimii. Poate determina ventriculele să se contracte mai mult de 200 de ori pe minut. Dacă nu este tratat, VT poate crește riscul de a dezvolta aritmii ventriculare mai grave, cum ar fi fibrilația ventriculară (VF).

Fibrilație ventriculară: VF poate avea semne precum bătăi inimii bruște, rapide, neregulate și haotice în ventricul. Aceste impulsuri electrice neregulate, uneori declanșate de un atac de cord, fac ca ventriculele inimii să tremure (fibrilatul). Când aveți acest tip de aritmie, ventriculele dvs. nu pot pompa sânge în corp, iar ritmul cardiac scade rapid. Acest lucru face ca tensiunea arterială să scadă și diminuează aportul de sânge către corp și organe. VF este principala cauză de stop cardiac brusc .

Bătăi premature ale inimii

Bătăile premature pot duce la senzația că inima ta a sărit cu bătăi. În realitate, ritmul dvs. cardiac normal a fost întrerupt de o bătaie prea curând și vă confruntați cu o bătaie suplimentară între două bătăi normale ale inimii.

Perspective pentru aritmie

Există multe tipuri de aritmii cardiace. Majoritatea sunt inofensive și aproape toată lumea are o aritmie la un moment sau altul. Frecvent, acestea trec neobservate. De asemenea, este normal să aveți o frecvență cardiacă crescută în timpul exercițiului fizic, atunci când inima dvs. lucrează din greu pentru a oferi țesuturilor dvs. sânge bogat în oxigen, astfel încât să nu obosești prea repede. Sportivii și persoanele care sunt apte fizic pot avea ritmuri cardiace lente, deoarece inimile lor funcționează foarte eficient și nu necesită atâtea bătăi ca alții care exercită mai rar.

Unele aritmii nu sunt însă inofensive. Perspectiva dvs. depinde de tipul și severitatea aritmiei. Dacă credeți că aveți o aritmie, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră. Chiar și cele mai grave aritmii pot fi deseori tratate cu succes. Majoritatea persoanelor cu aritmie pot duce o viață normală.

Lasa un raspuns