Artrita reumatoida: cum sa gestionezi rigiditatea de dimineata?

Cel mai frecvent și mai important simptom al artritei reumatoide (RA) este rigiditatea dimineții. Reumatologii consideră că rigiditatea matinală care durează cel puțin o oră un semn cheie de RA. Deși rigiditatea, de obicei, se slăbește și se îndepărtează, poate dura ceva timp.

Iată opt lucruri pe care le puteți face pentru a ușura ușor rigiditatea dimineții.

1. Planificați-vă ziua

Luați durere sau medicamente antiinflamatorii cu o oră înainte de a vă ridica din pat dimineața. Păstrați o mică gustare lângă noptieră, astfel încât să nu luați medicamentele pe stomacul gol. Când vă pregătiți pentru culcare noaptea, setați ceasul cu alarmă cu o oră înainte de ora obișnuită de trezire. Asigurați-vă că puneți următoarele articole pe noptiera dvs.:

 • o doză de medicamente pentru durere
 • un pahar de apă
 • o pereche de crackers sărați

Când alarma se stinge dimineața, nu te ridica. Înghițiți doar medicamentele pentru durere cu multă apă. Mănâncă sărurile pentru a preveni supărarea stomacului. Apoi, resetați-vă alarma pentru timpul obișnuit de trezire.

Relaxaza-te. Respira. Permiteți-vă să aluneceți ușor înapoi la somn.

2. Exercițiu în pat

Până când sună alarma, medicamentele pentru durere ar trebui să funcționeze. Dar nu te ridica încă. Întindeți ușor și efectuați câteva exerciții de mișcare. Vă va ajuta să vă încălziți mușchii somnorosi și să slăbiți acele articulații creante.

În timp ce sunteți încă sub copertine, întindeți-vă pe spate. Întinde mai întâi partea superioară a corpului, mișcându-ți ușor articulațiile printr-o gamă confortabilă de mișcare. În primul rând, întoarce-ți capul dintr-o parte în alta, slăbindu-ți gâtul. Apoi întindeți următoarele articulații, mai întâi pe o parte și apoi pe cealaltă:

 • mâini
 • încheieturi
 • coate
 • umeri

Apoi procedați la fel cu articulațiile din corpul inferior:

 • degetele de la picioare
 • gleznele
 • genunchi
 • șolduri

Întindeți și mișcați-vă articulațiile cât puteți, încet și ușor. Atunci când articulațiile tale se simt mai puțin rigide și dureroase, ar trebui să te ridici.

3. Faceti dusurile

Un duș cald este una dintre cele mai bune metode de a ajuta la ameliorarea rigidității dimineții. Căldura face ca sângele să se deplaseze pe suprafața pielii. O baie caldă sau un duș îți va curăța și îți va încălzi articulațiile pe parcurs.

4. Puneți uscătorul la treabă

Înainte de a vă îmbrăca pentru zi, introduceți hainele în uscător timp de cinci minute. Folosiți cea mai mare setare de căldură. Apoi mergeți să vă faceți cafeaua, să vă turnați cerealele sau să puneți un ou la fiert.

Când sunetul usucă, scoate hainele încălzite și pune-le pe ele. Căldura de la uscător este liniștitoare și vă va ajuta să vă dezlegați articulațiile dure și dureroase.

5. Mănâncă un mic dejun bun

Dimineața este aici și alergi pe gol. Corpul tău are nevoie de combustibil!

Mâncarea unui mic dejun ușor, dar nutritiv poate ajuta la ușurarea rigidității dimineții. Un ou sau iaurt cu pâine prăjită integral, sau un bol de cereale integrale calde sau reci cu lapte sau lapte de soia. Oricare dintre aceste alegeri va oferi corpului dumneavoastră energia de care are nevoie pentru a începe.

Ca boală autoimună, RA face ca corpul să-și atace propriile articulații. De asemenea, corpul tău se apără de alte atacuri și repară în mod constant daunele provocate de aceste atacuri. Așa că începe-ți ziua cu un mic dejun sănătos. Îți va alimenta corpul, astfel încât să funcționeze corect.

6. Caldura

Salve de încălzire sau loțiuni pot ajuta la ușurarea articulațiilor dure, dureroase. Masat în piele peste articulație, căldura este penetrantă și poate dura destul de mult.

Pungile de pânză umplute cu orez, fasole sau alte substanțe organice, necoapte, fac pachete de căldură grozave. Încinge punga timp de un minut cam la microunde pentru a o încălzi. Căldura trebuie să dureze cel puțin 30 de minute. Seturile de încălzire electrice funcționează bine, de asemenea.

Dacă biroul tău este rece, un încălzitor spațial mic plasat strategic sub birou poate ajuta, de asemenea, la ușurarea rigidității dimineții.

7. Mișcați-vă corpul în fiecare zi

RA poate face dificil exercițiul. Când o articulație se aprinde, poate răni prea mult pentru a o muta chiar. De asemenea, este ușor să exagerați exercițiile fizice atunci când vă simțiți bine, ceea ce poate provoca o nouă flacără. Deci care este cheia? Nu stresați articulațiile dureroase, dar încercați să le mutați pe toate celelalte.

Mersul timp de 15 sau 20 de minute pe zi întărește mușchii care vă susțin articulațiile. Întinderea și mișcarea articulațiilor prin exerciții simple, blânde, de mișcare ajută la împiedicarea lor de a fi rigid și slab.

Păstrarea corpului în formă și puternică poate reduce timpul necesar pentru a ușura rigiditatea și a merge dimineața.

8. Nu te stresa, cere ajutor

Diminețile sunt mereu ocupate. Dar când articulațiile tale sunt dure și dureroase, ele pot fi și mai dure. Așa că mergeți mai departe: cereți ajutor familiei sau prietenilor. Poți fi surprins de cât de mulțumiți sunt de a da o mână de ajutor.

Și în sfârșit, fiți atenți. Faceți timp pentru dvs. în fiecare dimineață, în fiecare zi și considerați să învățați să meditați ca o modalitate de a reduce stresul. Artrita reumatoidă este o boală gravă, dureroasă. Pentru a reduce stresul de a face față, opriți-vă și concentrați-vă asupra respirației din când în când.

Lasa un raspuns