8 Semne și simptome ale deficitului de vitamina A

Vitamina A este o vitamină liposolubilă, care este importantă pentru multe funcții ale corpului, incluzând vederea corectă, un sistem imunitar puternic, reproducere și o bună sănătate a pielii.

Există două tipuri de vitamina A găsite în alimente: vitamina A preformată și provitamina A .

Vitamina A preformată este, de asemenea, cunoscută sub numele de retinol și se găsește frecvent în carne, pește, ouă și produse lactate.

Pe de altă parte, organismul transformă carotenoizii în alimente vegetale, precum fructele și legumele roșii, verzi, galbene și portocalii, în vitamina A .

În timp ce deficiența este rară în țările dezvoltate, mulți oameni din țările în curs de dezvoltare nu primesc suficientă vitamină A.

Cei cu cel mai mare risc de deficit sunt femeile însărcinate, mamele care alăptează, sugarii și copiii. Fibroza chistică și diareea cronică vă pot crește, de asemenea, riscul de deficiență.

Iată 8 semne și simptome ale deficitului de vitamina A.

1. Piele uscată

Vitamina A este importantă pentru crearea și repararea celulelor pielii. De asemenea, ajută la combaterea inflamației din cauza anumitor probleme ale pielii.

Dacă nu luați suficientă vitamină A poate fi de vină pentru dezvoltarea eczemelor și a altor probleme ale pielii.

Eczema este o afecțiune care cauzează pielea uscată, mâncărime și inflamată. Mai multe studii clinice au arătat că alitretinoina, un medicament eliberat pe bază de rețetă cu activitate de vitamina A, este eficient în tratarea eczemelor.

Într-un studiu de 12 săptămâni, persoanele cu eczeme cronice care au luat 10-40 mg de alitretinoină pe zi au prezentat o reducere de până la 53% a simptomelor.

Rețineți că pielea uscată poate avea multe cauze, dar deficitul cronic de vitamina A poate fi motivul.

REZUMAT

Vitamina A joacă un rol important în repararea pielii și ajută la combaterea inflamației. O deficiență a acestui nutrient poate duce la afecțiuni inflamatorii ale pielii.

2. Ochi uscați

Problemele oculare sunt unele dintre cele mai cunoscute probleme legate de deficitul de vitamina A.

În cazuri extreme, dacă nu primești suficientă vitamină A poate duce la orbire completă sau cornee pe moarte, care se caracterizează prin semne numite pete Bitot.

Ochii uscați sau incapacitatea de a produce lacrimi este unul dintre primele semne ale deficitului de vitamina A.

Copiii mici din India, Africa și Asia de Sud-Est care au diete lipsite de vitamina A prezintă cel mai mare risc de a dezvolta ochii uscați.

Suplimentarea cu vitamina A poate îmbunătăți această afecțiune.

Un studiu a constatat că dozele mari de vitamina A au scăzut prevalența ochilor uscați cu 63% în rândul sugarilor și copiilor care au luat suplimente timp de 16 luni.

REZUMAT

Deficitul de vitamina A poate duce la uscarea ochilor, orbire sau cornee moarte, cunoscute și sub denumirea de pete Bitot. Unul dintre primele semne de deficiență este adesea incapacitatea de a produce lacrimi.

3. Orbirea nocturnă

Un deficit sever de vitamina A poate duce la orbire nocturnă .

Mai multe studii observaționale au raportat o prevalență ridicată a orbirii nocturne în țările în curs de dezvoltare.

Datorită amplorii acestei probleme, profesioniștii din domeniul sănătății au lucrat la îmbunătățirea nivelului de vitamina A la persoanele cu risc de orbire nocturnă.

Într-un studiu, femeilor cu orbire nocturnă li s-a administrat vitamina A sub formă de alimente sau suplimente. Ambele forme de vitamina A au îmbunătățit starea. Capacitatea femeilor de a se adapta la întuneric a crescut cu peste 50% pe parcursul a șase săptămâni de tratament.

REZUMAT

Obținerea unor cantități adecvate de vitamina A este crucială pentru sănătatea ochilor. Unele dintre primele semne ale deficitului de vitamina A sunt uscăciunea ochilor și orbirea nocturnă.

4. Infertilitatea și conștientizarea problemelor

Vitamina A este necesară pentru reproducere atât la bărbați, cât și la femei, precum și la dezvoltarea adecvată la copii.

Dacă aveți probleme să rămâneți gravidă , lipsa vitaminei A poate fi unul dintre motivele pentru care. Deficitul de vitamina A poate duce la infertilitate atât la bărbați, cât și la femei.

Studiile arată că șobolanii femele cu deficit de vitamina A au dificultăți în a rămâne însărcinată și pot avea embrioni cu defecte congenitale.

Alte cercetări sugerează că bărbații infertili pot avea o nevoie mai mare de antioxidanți din cauza nivelurilor mai ridicate de stres oxidativ din corpul lor. Vitamina A este unul dintre nutrienții care acționează ca un antioxidant în organism..

Deficitul de vitamina A este, de asemenea, legat de avorturile spontane.

Un studiu care a analizat nivelurile sanguine ale diferiților nutrienți la femeile care au avut avorturi spontane recurente au constatat că au un nivel scăzut de vitamina A.

REZUMAT

Atât bărbații cât și femeile care nu primesc vitamina A adecvată pot avea probleme de fertilitate. Vitamina A scăzută la părinți poate duce, de asemenea, la avorturi spontane sau malformații congenitale.

5. Creșterea întârziată

Copiii care nu primesc suficientă vitamină A pot experimenta o creștere scăzută. Acest lucru se datorează faptului că vitamina A este necesară pentru buna dezvoltare a corpului uman.

Mai multe studii au arătat că suplimentele de vitamina A, singure sau cu alți nutrienți, pot îmbunătăți creșterea. Majoritatea acestor studii au fost efectuate la copii din țările în curs de dezvoltare.

De fapt, un studiu efectuat pe peste 1.000 de copii din Indonezia a constatat că cei cu deficit de vitamina A care au luat suplimente cu doze mari pe parcursul a patru luni au crescut cu 0,15 inci (0,39 cm) mai mult decât copiii care au luat placebo.

Cu toate acestea, o revizuire a studiilor a constatat că suplimentarea cu vitamina A în combinație cu alți nutrienți poate avea un impact mai mare asupra creșterii decât suplimentarea cu vitamina A singură.

De exemplu, copiii cu creștere a creșterii în Africa de Sud care au primit mai multe vitamine și minerale au avut scoruri de lungime pentru vârstă care au fost cu jumătate de punct mai bune decât cei care au primit doar vitamina A.

REZUMAT

Deficitul de vitamina A poate provoca o creștere scăzută a copiilor. Suplimentarea cu vitamina A în combinație cu alți nutrienți poate îmbunătăți creșterea mai mult decât suplimentarea cu vitamina A singură.

6. Infecții la nivelul gâtului și pieptului

Infecțiile frecvente, în special în gât sau în piept, pot fi un semn al deficitului de vitamina A.

Suplimentele cu vitamina A pot ajuta la infecțiile tractului respirator, dar rezultatele cercetărilor sunt mixte.

Un studiu efectuat la copii din Ecuador a arătat că copiii subponderali care au luat 10.000 UI de vitamină A pe săptămână au avut mai puține infecții respiratorii decât cei care au primit placebo.

Pe de altă parte, o analiză a studiilor la copii a constatat că suplimentele cu vitamina A pot crește riscul de a dezvolta infecții la nivelul gâtului și pieptului cu 8%.

Autorii au sugerat că suplimentele ar trebui administrate numai celor cu deficiență adevărată.

Mai mult, conform unui studiu efectuat la persoanele în vârstă, nivelurile ridicate din sânge ale provitaminei A carotenoide beta-caroten pot proteja împotriva infecțiilor respiratorii.

REZUMAT

Suplimentele cu vitamina A pot proteja copiii subponderali de infecții, dar cresc riscul de infecție în alte grupuri. Adulții cu niveluri ridicate de vitamina A în sânge pot prezenta mai puține infecții la nivelul gâtului și pieptului.

7. Vindecare slabă a rănilor

Rănile care nu se vindecă bine după rănire sau intervenție chirurgicală pot fi legate de niveluri scăzute de vitamina A.

Acest lucru se datorează faptului că vitamina A promovează crearea de colagen , o componentă importantă a pielii sănătoase. Cercetările sugerează că atât vitamina A, cât și cea locală, pot întări pielea.

Un studiu efectuat pe șobolani a constatat că vitamina A orală a îmbunătățit producția de colagen. Vitamina a avut acest efect, chiar dacă șobolanii luau steroizi, care pot inhiba vindecarea rănilor.

Cercetări suplimentare la șobolani au constatat că tratarea pielii cu vitamina A topică pare să prevină rănile asociate cu diabetul.

Cercetările la om arată rezultate similare. Bărbații vârstnici care au tratat rănile cu vitamina A topică au avut o reducere cu 50% a dimensiunii rănilor lor, comparativ cu bărbații care nu au folosit crema.

REZUMAT

Formele orale și topice de vitamina A pot promova vindecarea rănilor, în special la populațiile care sunt predispuse la răni.

8. Acnee și izbucniri

Deoarece vitamina A promovează dezvoltarea pielii și combate inflamațiile, aceasta poate ajuta la prevenirea sau tratarea acneei.

Studii multiple au legat nivelurile scăzute de vitamina A de prezența acneei.

Într-un studiu efectuat la 200 de adulți, nivelurile de vitamina A la cei cu acnee au fost cu peste 80 mcg mai mici decât la cei fără afecțiune.

Vitamina A topică și orală poate trata acneea. Cercetările arată că cremele care conțin vitamina A pot reduce numărul de leziuni ale acneei cu 50% .

Cea mai cunoscută formă de vitamina A orală utilizată pentru tratarea acneei este izotretinoina sau Accutane. Acest medicament poate fi foarte eficient în tratarea acneei, dar poate avea o serie de efecte secundare, inclusiv modificări ale dispoziției și defecte congenitale.

REZUMAT

Acneea a fost asociată cu niveluri scăzute de vitamina A. Ambele forme orale și topice de vitamina A sunt adesea eficiente în tratarea acneei, dar pot avea efecte secundare nedorite.

Pericolele unei cantități prea mari de vitamina A

Vitamina A este valoroasă pentru sănătatea generală. Cu toate acestea, prea mult din el poate fi periculos.

Toxicitatea hipervitaminozei A sau a vitaminei A, rezultă de obicei din administrarea de suplimente cu doze mari pe perioade lungi de timp. Oamenii rareori primesc prea multă vitamină A doar din dietă.

Excesul de vitamina A este stocat în ficat și poate duce la toxicitate și simptome problematice, cum ar fi modificări ale vederii, umflarea oaselor, piele uscată și aspră, ulcere ale gurii și confuzie.

Femeile gravide ar trebui să fie deosebit de atenți să nu consume prea multă vitamină A pentru a preveni eventuale malformații congenitale.

Întotdeauna consultați medicul înainte de a începe suplimentele cu vitamina A.

Persoanele cu anumite condiții de sănătate pot avea nevoie de o cantitate mai mare de vitamina A. Cu toate acestea, majoritatea adulților sănătoși au nevoie de 700-900 mcg pe zi. Femeile care alăptează au nevoie de mai mult, în timp ce copiii au nevoie de mai puțin.

REZUMAT

Toxicitatea vitaminei A rezultă de obicei din administrarea prea multă vitamină sub formă de supliment. Poate provoca probleme grave, inclusiv modificări ale vederii, ulcere la nivelul gurii, confuzie și malformații congenitale.

Linia de fund

Deficitul de vitamina A este răspândit în țările în curs de dezvoltare, dar rar în America și în alte țări dezvoltate.

Prea puțină vitamină A poate duce la inflamarea pielii, orbire nocturnă, infertilitate, creștere întârziată și infecții respiratorii.

Persoanele cu răni și acnee pot avea niveluri mai scăzute de vitamina A și pot beneficia de tratament cu doze mai mari de vitamina.

Vitamina A se găsește în carne, lactate și ouă, precum și în alimentele vegetale roșii, portocalii, galbene și verzi. Pentru a vă asigura că obțineți suficientă vitamină A, mâncați o varietate de aceste alimente.

Dacă bănuiți că aveți un deficit de vitamina A, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu furnizorul de servicii medicale. Cu alimentele și suplimentele potrivite, remedierea unei deficiențe poate fi simplă.

Lasa un raspuns