Care este perspectiva si speranta de viata pentru hepatita C?

Multe persoane trăiesc cu virusul hepatitei C (VHC) fără să știe măcar că îl au. Hepatita C, cauzată de VHC, dăunează ficatului. Aproximativ 15-25% dintre persoanele cu virus îl elimină fără tratament. Acesta se numește VHC acut și este rar asociat cu afecțiuni care pot pune viața în pericol.

Ceilalți 75 – 85% dintre oameni vor dezvolta infecție cronică cu VHC. Hepatita C cronică este de lungă durată și poate duce la cicatrizare hepatică permanentă (ciroză) sau cancer la ficat. Oriunde, de la 5 la 20 la sută dintre persoanele care dezvoltă hepatită cronică vor dezvolta ciroză în termen de 20 de ani.

VHC-ul cronic nu are de obicei simptome. Persoanele cu VHC cronic poate nici nu știu că le au. Dar, odată ce apar simptome, înseamnă că au început deja afectarea ficatului.

Perspectivele și speranța de viață pentru persoanele cu VHC cronic depind de cât de mult este afectat ficatul lor. Depinde și de cât de bine răspunde o persoană la tratament.

Citiți mai departe pentru a afla despre cele mai recente tratamente și perspective pentru hepatita C.

Care sunt perspectivele pentru cineva cu hepatită C cronică?

Tratament

VHC-ul cronic este adesea tratabil. De obicei, presupune luarea unei combinații de medicamente până când virusul se elimină din corp. Aceste medicamente lucrează pentru a evita virusul să se înmulțească și, în cele din urmă, să omoare virusul.

Regimurile de medicamente pentru hepatita C se schimbă mereu și se îmbunătățesc. Discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai recente tratamente pentru a vedea dacă acestea ar putea funcționa pentru dumneavoastră.

După tratament, medicul vă va asigura că virusul a dispărut. Fiind limpede de virus, numit și răspuns virologic susținut (SVR), înseamnă că probabil nu va reveni. Dar totuși poți fi reinfectat.

În Statele Unite, regimurile de medicamente mai vechi includeau injecția de interferon și Ribavirina, un medicament oral. Acum, medicamente orale mai noi numite antivirale cu acțiune directă (DAA) pot fi mai eficiente și mai bine tolerate. Procentul de pacienți care curăță virusul până la niveluri nedetectabile poate varia de la 60 la 95 la sută, în funcție de:

  • DAA folosit
  • Genotipul VHC
  • număr viral
  • severitatea leziunilor hepatice înainte de tratament

DAA-urile pot reduce, de asemenea, timpul de tratament până la 8 până la 12 săptămâni, în funcție de medicația folosită.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) raportează că VHC provoacă mai multe decese decât orice altă boală infecțioasă. Acest lucru se datorează faptului că screeningul VHC nu este la fel de obișnuit și oamenii care au virusul nu sunt conștienți de infecție.

Este important să includeți screening-ul de rutină al VHC pentru anumite populații pentru a identifica starea înainte de apariția daunelor severe. Un diagnostic tardiv poate afecta eficacitatea tratamentului.

Genotip

Succesul tratamentului pentru hepatita cronică C depinde și de genotipul virusului. Genotipurile sunt variații ale virusului care au evoluat de-a lungul anilor. Unele genotipuri pot fi mai dificil de tratat decât altele.

În prezent, în Statele Unite, genotipurile cele mai frecvente sunt tipurile 1A și 1B, care reprezintă aproximativ 70 la sută din toate cazurile de hepatită C.

Cazuri de hepatită C în Statele Unite

CDC raportează că decesele asociate cu hepatita C au atins un nivel tot mai mare în 2014. Acest lucru se poate datora faptului că multe persoane născute între 1945 și 1965 au în mod necunoscut VHC.

Studiile arată că baby boomers sunt de cinci ori mai mari decât alte grupuri care au fost expuse la hepatită C. Acest lucru este cel mai probabil datorită primirii de sânge, produse din sânge sau transplanturi înainte de procedurile de screening universal. Și din moment ce persoanele cu VHC ar putea să nu prezinte simptome, acestea pot transmite în mod necunoscut virusul altora.

Astăzi, cel mai frecvent factor de risc pentru hepatita C în Statele Unite este consumul de droguri injectabile.

Deoarece o infecție cu VHC nu poate prezenta niciun simptom, numărul de cazuri noi este probabil mai mare decât cel raportat, potrivit CDC.

Care sunt perspectivele pentru VHC care se dezvoltă în ciroză sau cancer la ficat?

Ciroza și cancerul hepatic provoacă aproximativ 1 până la 5 la sută din decese cauzate de VHC, deoarece opțiunile de tratament sunt limitate pentru aceste afecțiuni.

În mod normal, durează 20-30 de ani pentru ca persoanele cu hepatită C cronică să dezvolte ciroză. Aproximativ 5 – 20 la sută dintre persoanele cu VHC cronic vor dezvolta ciroză. Fără tratament, ciroza poate duce la cancer hepatic și insuficiență hepatică.

Tratarea cirozei și a cancerului hepatic necesită de obicei un transplant de ficat. Un transplant poate vindeca atât cancerul cât și afectarea funcției hepatice. Dar un transplant este disponibil doar pentru un număr mic de oameni.

Cercetările arată că terapia cu interferon pentru persoanele cu VHC cronic poate îmbunătăți perspectivele pentru cei care au dezvoltat cancer la ficat.

Speranța este la orizont

În iunie 2016, US Food and Drug Administration a aprobat medicația combinată Epclusa (sofosbuvir și velpatasvir). Acesta este primul medicament aprobat pentru a trata toate cele șase genotipuri de hepatită C. Opțiunile de tratament și noile regimuri de medicamente pentru hepatita C evoluează rapid.

vaccinările

Începând cu 2016, nu există vaccinare împotriva hepatitei C. Virusul este unic, deoarece are cel puțin șase forme distincte și 50 de subtipuri. Dar cercetătorii lucrează la un vaccin care are rezultate promițătoare. În faza I a studiului de siguranță, 15 voluntari sănătoși au arătat un răspuns imunitar ridicat al celulelor T. Celulele T sunt importante pentru curățarea naturală a virusului.

La pachet

Perspectiva pentru VHC depinde de tipul de virus. În multe cazuri, oamenii pot să nu știe că au VCV acut, care în aproximativ 15-30% din cazuri se șterge de la sine. Dar pentru VHC cronic, perspectivele depind de sănătatea generală a unei persoane, de gradul de afectare a ficatului, de cât de curând este primit tratamentul și de răspunsul la tratament.

Terapiile medicamentoase pentru VHC cronic pot elimina virusul și terapiile mai noi îmbunătățesc frecvent ratele de succes ale acestor tratamente. 

VHC cronică netratată poate duce la ciroză și cancer la ficat. Aproximativ 1 până la 5 la sută din cazurile cronice de VHC cu ciroză sau cancer hepatic duc la moarte. În stadii avansate de ciroză, un medic poate recomanda un transplant de ficat și medicamente. În general, perspectivele se îmbunătățesc odată cu diagnosticul precoce.

Lasa un raspuns