Tot ce trebuie sa stii despre hepatita C

Hepatita C este o boală care provoacă inflamații și infecții ale ficatului. Această afecțiune se dezvoltă după ce a fost infectată cu virusul hepatitei C (VHC). Hepatita C poate fi acută sau cronică .

Spre deosebire de hepatita A și B, nu există un vaccin pentru hepatita C, deși continuă eforturile de creare a unuia. Hepatita C este extrem de contagioasă, ceea ce explică numărul mare de persoane cu boala. 

Hepatita C cronică

Simptomele hepatitei acute acute se instalează rapid și durează câteva săptămâni. Cu toate acestea, simptomele cronice ale hepatitei C se dezvoltă pe o perioadă de luni și poate să nu fie aparente la început. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că71 milioane Sursa de încredereoamenii au hepatită cronică C. 

Simptomele hepatitei C

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) afirmă că aproximativ 70 – 80 la sută Sursa de încrederea persoanelor cu hepatită C nu prezintă simptome. Deși acest lucru este adevărat, unele persoane raportează simptome ușoare până la severe. Aceste simptome includ:

 • febră
 • urină întunecată
 • pierderea poftei de mâncare
 • dureri abdominale sau disconfort
 • dureri articulare
 • icter

Simptomele pot să nu apară imediat. Unele pot dura șase-șapte săptămâni pentru a apărea. 

Simptomele hepatitei C la bărbați

Simptomele hepatitei C la bărbați sunt la fel ca la femei. Cu toate acestea, bărbații sunt mai puțin susceptibili să lupte împotriva virusului decât femeile. Hepatita C la bărbați poate rămâne în sistemele lor mai mult timp și poate fi mai probabil să provoace simptome la bărbați. 

Cum obțineți hepatita C?

Hepatita C se transmite prin contact de la sânge la sânge cu cineva infectat cu VHC. Poate fi răspândit prin:

 • transplanturi de organe
 • transfuzii de sânge
 • partajarea de articole precum brici sau perii de dinți
 • partajarea acelor
 • nasterea copilului (de la o mama cu hepatita C la copilul ei)
 • contact sexual dacă se schimbă sânge

Persoanele care prezintă un risc ridicat de infecție cu VHC includ cele care au:

 • a avut o transfuzie de sânge înainte de 1992
 • a primit un transplant de organ
 • concentrate de factor de coagulare primite sau alte produse din sânge înainte de 1987
 • a primit tratament de hemodializă pentru o perioadă lungă de timp
 • născut dintr-o mamă cu hepatită C
 • a avut un partener sexual care s-a infectat cu hepatita C
 • ace folosite care au fost folosite anterior

Este hepatită C contagioasă?

Hepatita C este contagioasă. Cu toate acestea, deoarece este răspândit doar prin contact sânge-la-sânge, nu este probabil să obțineți hepatită C prin contact ocazional. Există multe alte infecții care sunt mult mai contagioase. 

Testele de hepatită C

Este posibil ca un medic să nu aibă suficiente dovezi pentru a diagnostica hepatita C doar din simptome. Este important să anunțați medicul dumneavoastră dacă ați fost expus la hepatită C.

Medicul dumneavoastră poate comanda o serie de analize de sânge pentru a verifica semnele infecției cu VHC. Există, de asemenea, analize de sânge care pot măsura cantitatea de VHC din sângele dvs. dacă sunteți infectat. Un test de genotipare poate fi utilizat pentru a afla genotipul hepatitei C pe care îl aveți. Aceste informații vă vor ajuta să determinați ce tratament va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră.

Dacă medicul dumneavoastră consideră că aveți leziuni hepatice, acestea vor comanda un test de funcție hepatică pentru a verifica sângele dvs. pentru semne de creștere a enzimelor din ficat. Un alt test pentru a verifica dacă există leziuni hepatice este o biopsie hepatică . Medicul dumneavoastră va lua o fărâmă mică de țesut din ficat și vă va testa anomaliile celulare.

Știind ce se întâmplă în timpul testării hepatitei C poate ajuta la procesul mai ușor. 

Anticorpul hepatitei C

Anumite substanțe străine care intră în corp îți declanșează sistemul imunitar pentru a face anticorpi. Anticorpii sunt programați în mod specific pentru a viza și combate substanța străină cu care au fost făcuți să lupte. Dacă ești infectat cu VHC, corpul tău va face anticorpi împotriva hepatitei C care combate doar VHC.

Deoarece corpul tău ar face anticorpi împotriva hepatitei C doar dacă ai hepatită C, testul anticorpilor hepatitei C poate confirma infecția cu VHC prin testarea dacă ai anticorpi ai hepatitei C. 

Vaccinul împotriva hepatitei C

Din păcate, acum nu există vaccin contra hepatitei C Cu toate acestea, există multe alte modalități de a preveni apariția hepatitei C. 

Tratamentul hepatitei C

Nu toată lumea infectată cu hepatită C nu va avea nevoie de tratament. Pentru unii oameni, sistemul lor imunitar poate fi capabil să combată infecția suficient de bine pentru a elimina infecția din corpul lor. Dacă acest lucru este cazul pentru dumneavoastră, medicul dvs. va dori probabil să vă monitorizeze funcția hepatică cu teste de sânge obișnuite.

Pentru persoanele cu sistem imunitar care nu pot elimina infecția, există mai multe opțiuni pentru tratarea hepatitei C. Tratamentul este rezervat de obicei persoanelor cu leziuni hepatice grave și cicatrici, și nu există alte condiții care să prevină tratamentul.

Schemele anterioare de tratament cu hepatita C au necesitat injecții săptămânale timp de 48 de săptămâni. Acest tratament avea riscul de a avea efecte secundare semnificative și uneori care pot pune viața în pericol. Medicamentele antivirale recent dezvoltate au acum rate de vindecare mai mari și mai puține reacții adverse. De asemenea, necesită o perioadă mai scurtă de tratament. Medicul dumneavoastră poate decide dacă este probabil ca tratamentul antiviral să ofere mai multe beneficii decât rău.

Hepatita C medicamente

Există multe medicamente utilizate pentru tratarea hepatitei C. Acestea includ interferoni și antivirale.

Există mai multe genotipuri VHC și nu toate medicamentele pentru hepatită tratează toate infecțiile cu VHC.

Odată ce medicul vă cunoaște genotipul hepatitei C, aceștia au o idee mai bună despre ce medicament va funcționa cel mai bine pentru dumneavoastră. 

Care sunt complicațiile asociate cu hepatita C?

Complicațiile cauzate de hepatita C includ ciroza și cancerul hepatic . Unele persoane cu hepatită C pot avea nevoie de un transplant de ficat.

De obicei, complicațiile apar din cauza hepatitei cronice C. Deci, cu cât primiți mai devreme un diagnostic de hepatită C, cu atât mai repede poate fi pus în aplicare un plan de tratament care va ajuta la evitarea acestor complicații.

Orientări pentru hepatita C

Nu există alte linii directoare specifice pentru administrarea hepatitei C, în afară de orientările pe care medicul dumneavoastră vi le oferă pentru medicamentele pe care acestea vi le pot prescrie. Cu toate acestea, există multe lucruri pe care le puteți face, inclusiv stilul de viață și modificările dietetice, care vă pot ajuta să gestionați hepatita C și să duceți o viață mai sănătoasă. 

Screeningul hepatitei C

Hepatita C este transportată prin sânge, deci nu este la fel de ușor răspândită ca și alte boli infecțioase. Există tratamente, dar unele pot avea reacții adverse grave. Cea mai bună opțiune este să luați măsuri pentru a preveni infectarea.

Dacă aveți un risc mai mare de a obține hepatită C decât populația generală, ar trebui să obțineți testări regulate de hepatită C. Dacă obțineți hepatită C, cu cât știți mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele dvs. pentru un tratament cu succes cu hepatita C 

Lasa un raspuns