Ce este o hernie inghinală?

O hernie inghinală apare în abdomen în apropierea zonei inghinale. Se dezvoltă atunci când țesuturile grase sau intestinale împing printr-o slăbiciune a peretelui abdominal în apropierea canalului inghinal drept sau stâng. Fiecare canal inghinal se află la baza abdomenului.

Atât bărbații, cât și femeile au canale inghinale. La bărbați, testiculele coboară de obicei prin canalul lor cu aproximativ câteva săptămâni înainte de naștere. La femei, fiecare canal este locul de trecere pentru ligamentul rotund al uterului. Dacă aveți o hernie în sau în apropierea acestui pasaj, rezultă o umflătură proeminentă. Poate fi dureros în timpul mișcării.

Mulți oameni nu caută tratament pentru acest tip de hernie, deoarece aceasta poate fi mică sau nu poate provoca simptome. Tratamentul medical prompt poate ajuta la prevenirea proeminenței și a disconfortului.

Simptomele herniei inghinale

Herniile inghinale se remarcă cel mai mult prin aspectul lor. Acestea provoacă umflături de-a lungul zonei pubiene sau inghinale care pot părea să crească în dimensiune atunci când vă ridicați sau tușiți. Acest tip de hernie poate fi dureros sau sensibil la atingere.

Alte simptome pot include:

 • durere la tuse, mișcare sau aplecare
 • senzații de arsură
 • durere ascuțită
 • o senzație grea sau completă în zona inghinală
 • umflarea scrotului la bărbați

Cauze și factori de risc ai herniei inghinale

Nu există o singură cauză pentru acest tip de hernie. Cu toate acestea, se consideră că punctele slabe din mușchii abdominali și inghinali sunt un factor important. O presiune suplimentară asupra acestei zone a corpului poate provoca în cele din urmă o hernie.

Unii factori de risc vă pot crește șansele de apariție a acestei afecțiuni. Acestea includ:

 • ereditate
 • având o hernie inghinală anterioară
 • fiind bărbat
 • naștere prematură
 • fiind supraponderal sau obez
 • sarcina
 • fibroză chistică
 • tuse cronică
 • constipație cronică

Tipuri de hernii inghinale

Herniile inghinale pot fi indirecte sau directe , încarcerate sau strangulate .

Hernia inghinală indirectă

O hernie inghinală indirectă este cel mai frecvent tip. Apare adesea la nașteri premature, înainte ca canalul inghinal să fie închis. Cu toate acestea, acest tip de hernie poate apărea în orice moment al vieții. Această afecțiune este cea mai frecventă la bărbați.

Hernia inghinală directă

O hernie inghinală directă apare cel mai adesea la adulți pe măsură ce îmbătrânesc. Credința populară este că slăbirea mușchilor în timpul maturității duce la o hernie inghinală directă. Potrivit Institutului Național al Diabetului și al Bolilor Digestive și Renale (NIDDK) , acest tip de hernie este mult mai răspândit la bărbați.

Hernia inghinală încarcerată

O hernie inghinală încarcerată se întâmplă atunci când țesutul se blochează în zona inghinală și nu este reductibil. Aceasta înseamnă că nu poate fi împins înapoi în loc.

Hernia inghinală strangulată

Herniile inghinale strangulate sunt o afecțiune medicală mai gravă. Acesta este momentul în care intestinul dintr-o hernie încarcerată are fluxul de sânge întrerupt. Herniile strangulate pot pune viața în pericol și necesită îngrijire medicală de urgență.

Diagnosticarea unei hernii inghinale

De obicei, medicul dumneavoastră poate diagnostica o hernie inghinală în timpul unui examen fizic. În timpul examenului, medicul vă va cere să tuseți în picioare, astfel încât să poată verifica hernia atunci când este mai vizibilă.

Când este reductibil, dumneavoastră sau medicul dumneavoastră ar trebui să puteți împinge cu ușurință o hernie inghinală înapoi în abdomen atunci când vă așezați pe spate. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu reușește, este posibil să aveți o hernie inghinală încarcerată sau strangulată.

Tratarea herniilor inghinale

Chirurgia este tratamentul principal pentru herniile inghinale. Este o operație foarte obișnuită și o procedură de mare succes atunci când este efectuată de un chirurg bine instruit.

Opțiunile includ fie o herniorefie inghinală deschisă, fie o herniorefie inghinală laparoscopică. În herniorefia inghinală deschisă , se face o incizie mai mare peste abdomen lângă inghinal. În herniorefia inghinală laparoscopică , se fac multiple incizii abdominale mai mici. Un tub lung și subțire, cu o cameră luminată la capăt, îl ajută pe chirurg să vadă în interiorul corpului dumneavoastră pentru a efectua operația.

Scopul oricărei abordări chirurgicale este întoarcerea țesuturilor abdominale interne înapoi în cavitatea abdominală și repararea defectului peretelui abdominal. Plasa este de obicei plasată pentru a întări peretele abdominal. Odată ce structurile sunt așezate la locul lor, chirurgul dvs. va închide deschiderea cu suturi, capse sau lipici adeziv.

Există potențiale argumente pro și contra pentru a deschide repararea herniei inghinale versus laparoscopice. De exemplu, herniorefia laparoscopică poate fi preferabilă dacă doriți un timp de recuperare mai scurt. Dar riscul de reapariție a herniei poate fi mai mare cu repararea laparoscopică.

Prevenirea și perspectivele herniilor inghinale

Deși nu puteți preveni factorii de risc genetici, este posibil să reduceți riscul de apariție sau severitatea herniilor abdominale. Urmați aceste sfaturi:

 • Mențineți o greutate sănătoasă .
 • Mâncați o dietă bogată în fibre .
 • Nu mai fumezi țigări.
 • Evitați ridicările grele.

Tratamentul chirurgical precoce poate ajuta la vindecarea herniilor inghinale. Cu toate acestea, există întotdeauna un risc ușor de recurență și complicații. Acestea pot include infecții după operație sau vindecarea slabă a rănilor chirurgicale. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă aveți simptome noi sau dacă apar reacții adverse după tratament.

Lasa un raspuns