Ce sunt nodulii reumatoizi?

Artrita reumatoidă (RA) este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă căptușeala articulară cunoscută sub numele de sinoviu. Starea poate determina dezvoltarea nodulilor dureroși pe aceste părți ale corpului:

 • mâini
 • picioare
 • încheieturi
 • coate
 • gleznele
 • zone pe care o persoană nu le poate vedea întotdeauna, cum ar fi plămânii

Citiți mai departe pentru a descoperi cum se formează acești noduli, precum și orice tratament care vă poate ajuta.

Cum arată?

Nodulii cu artrita reumatoidă pot varia ca mărime, de la foarte mici (în jur de 2 milimetri) la mai mari (aproximativ 5 centimetri). De obicei au formă rotundă, deși este posibil să aibă borduri neregulate.

Nodulii se simt de obicei la atingere și de obicei se vor mișca atunci când sunt apăsate. Uneori, nodulii pot forma o legătură cu țesuturile sau tendoanele de sub piele și s-ar putea să nu se miște atunci când sunt presate.

Nodulii pot fi tandri la atingere. Acest lucru apare de obicei atunci când o persoană se confruntă cu o sclipire de artrită reumatoidă.

Noduli sau noduli foarte mari pe anumite zone pot apasa pe nervi sau vase de sange. Acest lucru poate provoca disconfort și poate afecta capacitatea unei persoane de a-și mișca mâinile, picioarele și multe altele.

Nodulii variază ca mărime, formă și locație pe corp. Uneori, o persoană poate avea un singur nod. Alteori pot avea o colecție de noduli mai mici.

De ce se formează?

Medicii nu știu exact de ce se formează noduli reumatoizi ca urmare a artritei reumatoide. De obicei, o persoană primește noduli reumatoizi atunci când au avut RA de câțiva ani. Nodulii sunt alcătuiți din următoarele componente:

 • Fibrină. Aceasta este o proteină care joacă un rol în coagularea sângelui și poate rezulta din deteriorarea țesuturilor.
 • Celule inflamatorii. Artrita reumatoidă poate provoca inflamații în organism care duce la dezvoltarea nodulilor.
 • Celulele moarte ale pielii. Celulele moarte ale pielii din proteine ​​din corp se pot acumula în noduli.

Nodulii se pot asemăna îndeaproape cu alte afecțiuni, cum ar fi chisturile epidermoide, bursita olecranului și tophi cauzate de gută.

Unde se formează?

Nodulii cu artrita reumatoida se pot forma in urmatoarele zone ale corpului:

 • spatele tocurilor
 • coate
 • degete
 • încheieturile
 • plămâni

Aceste zone sunt, de obicei, unde se pune presiune pe suprafețele corpului sau în jurul articulațiilor foarte utilizate, cum ar fi coatele și degetele. Dacă o persoană este limitată la pat, poate dezvolta noduli de artrită reumatoidă pe:

 • spatele capului lor
 • pantofi cu toc
 • sacru
 • alte zone de presiune

În cazuri rare, nodulii se pot forma în alte zone, cum ar fi ochii, plămânii sau corzile vocale. Acestea pot fi dificil de identificat pentru un medic. Cu toate acestea, acești noduli interni pot provoca reacții adverse grave, precum dificultăți de respirație, dacă nodulul are dimensiuni prea mari.

Sunt dureroase?

Nodulii cu artrita reumatoidă nu sunt întotdeauna dureroși , deși pot fi. Uneori inflamația datorată nodulilor poate provoca o afecțiune numită vasculită. Aceasta este o inflamație a vaselor de sânge care duc la durere la noduli.

Cine îi face de obicei?

Mai mulți factori vă pot pune mai mult în pericol de a dezvolta noduli. Acestea includ:

 • Sex. Femeile sunt în mod semnificativ mai predispuse la artrita reumatoidă decât bărbații.
 • Timp. Cu cât cineva are mai multă artrită reumatoidă, cu atât este mai probabil să dezvolte noduli.
 • Severitate. De obicei, cu cât este mai severă artrita reumatoidă a unei persoane, cu atât este mai probabil să aibă noduli.
 • Factorul reumatoid. Persoanele cu un nivel mai mare de factor reumatoid în sângele lor sunt, de asemenea, mai predispuse la a primi noduli. Factorul reumatoid se referă la proteinele din sânge care sunt asociate cu tulburări autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și sindromul Sjögren.
 • Fumat. Pe lângă artrita reumatoidă severă, fumatul este un alt factor de risc pentru nodulii reumatoizi.
 • Genetica. Persoanele cu anumite gene au un risc mai mare de a dezvolta artrita reumatoidă.

Cum ii tratezi?

Nodulii cu artrita reumatoidă nu necesită întotdeauna tratament. Cu toate acestea, dacă provoacă durere sau restricționează mișcarea, medicul vă poate recomanda tratamente.

Luând medicamente cunoscute sub denumirea de medicamente antireumatice care modifică boala (DMARDs) poate ajuta la reducerea dimensiunii unor noduli reumatoizi.

Medicii au legat un alt medicament pentru artrita reumatoidă, metotrexatul, crescând probabilitatea ca nodulii să devină mai mari. Acest medicament suprima sistemul imunitar. Dacă nodulii au probleme, medicul dumneavoastră vă poate recomanda trecerea de la metotrexat la alt medicament, dacă este necesar.

Uneori, injecțiile de corticosteroizi pot reduce inflamația și trata nodulii reumatoizi. Dacă acest lucru nu funcționează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a nodulului sau a nodulilor. Cu toate acestea, nodulii revin deseori după îndepărtarea chirurgicală.

Când să vezi un medic

Nodulii reumatoizi nu provoacă întotdeauna complicații. Cu toate acestea, este posibil ca pe zone cu presiune mai mare, cum ar fi picioarele, pielea peste noduli să poată fi iritată sau infectată. Rezultatele pot fi roșeață, umflare și căldură la noduli.

Nodulii infectați necesită îngrijiri medicale. Antibiotice pot fi necesare pentru a trata o infecție cu noduli.

Consultați medicul dumneavoastră dacă aveți dureri severe sau care se agravează în orice noduli pe care i-ați putea avea sau nodulii vă afectează grav capacitatea de a vă deplasa.

Nodulii de pe partea inferioară a picioarelor pot, de asemenea, să îngreuneze mersul, să provoace anomalii de mers sau să schimbe stresul către alte articulații, ceea ce duce la genunchi, șold sau dureri de spate scăzute.

Concluzia

Nodulii cu artrita reumatoida pot varia de la enervant la dureros. În timp ce de obicei nu necesită tratament, discutați cu medicul dumneavoastră dacă simptomele dvs. încep să devină dureroase sau dacă aveți dificultăți în mobilitate.

Lasa un raspuns