Despre transplantul de ficat

Un transplant de ficat, numit și transplant hepatic, vă poate ajuta să vă salvați viața atunci când ficatul dvs. nu mai funcționează. Tratamentul presupune îndepărtarea chirurgicală a întregului ficat. Apoi este înlocuit cu toate, sau parțial, dintr-un ficat sănătos donator. Aceasta poate proveni de la un donator viu sau decedat.

A avea un ficat sănătos este esențial pentru longevitate, deoarece ficatul tău este responsabil pentru filtrarea sângelui și eliminarea toxinelor din corp. Transplantul de ficat este o măsură de ultimă soluție pentru bolile hepatice cronice (pe termen lung) și pentru bolile grave hepatice acute (cu debut brusc).

Statistici de supraviețuire a transplantului de ficat

Potrivit unui studiu , persoanele care au un transplant de ficat au o șansă de 89% la sută să trăiască după un an. Rata de supraviețuire de cinci ani este de 75 la sută . Uneori ficatul transplantat poate eșua sau boala inițială poate reveni.

Este important ca medicul să vă monitorizeze recuperarea mult timp după transplant pentru a detecta orice probleme. Probabil veți avea nevoie de analize de sânge obișnuite. Conform lui Johns Hopkins , va trebui să luați și medicamente antirejecție pentru tot restul vieții.

De ce se fac transplanturi de ficat

Potrivit Fundației Americane pentru Ficat , în fiecare an se efectuează în jur de 8.000 de operații de transplant hepatic în Statele Unite.

Un medic poate recomanda un transplant de ficat pentru o persoană cu boală hepatică în stadiu final. O persoană cu această afecțiune va muri fără un transplant. De asemenea, un medic poate sugera un transplant de ficat dacă alte tratamente pentru bolile hepatice nu sunt suficiente pentru a menține o persoană în viață.

Transplanturile de ficat pot fi opțiuni pentru boli hepatice cronice sau dacă insuficiența hepatică se întâmplă foarte repede. Ciroza este cel mai frecvent motiv pentru care adulții au nevoie de transplanturi de ficat. Ciroza înlocuiește țesutul hepatic sănătos cu țesutul cicatricial. Cauzele cirozei includ:

 • abuzul de alcool
 • hepatită cronică B sau hepatită C cronică
 • boli hepatice grase nealcoolice
 • hepatita autoimună
 • atrezie biliară, o boală hepatică la nou-născuți
 • tulburări metabolice

Echipa dumneavoastră medicală va lua în considerare și alți factori atunci când stabiliți dacă aveți nevoie de un transplant de ficat. Acestea includ:

 • gravitatea stării tale
 • alte afecțiuni medicale pe care le aveți
 • istoric de tuberculoză și infecții cronice precum HIV
 • starea ta fizică generală
 • starea ta de bine mentală
 • nivelul de sprijin din partea familiei sau prietenilor

Înainte de a acorda un transplant de ficat, un medic va cântări dacă operația va avea succes și va prelungi viața unei persoane. O persoană poate să nu fie un candidat la transplant probabil dacă are alte afecțiuni cronice care ar putea afecta succesul unui transplant.

Exemple includ o persoană care are cancer care s-a răspândit în alte părți ale corpului sau are probleme severe de inimă. Ca un alt exemplu, dacă o persoană are ciroză din alcoolism, capacitatea sa de a renunța la băut este evaluată ca parte a planificării transplantului.

În așteptarea unui transplant de ficat

Dacă deveniți eligibil pentru un transplant de ficat, veți fi plasat pe lista națională de așteptare. La începutul anului 2015, aproximativ 14.000 de persoane din Statele Unite au așteptat transplanturi de ficat.

Lista și așteptarea unei compatibilitati

În cazul în care sunteți plasat pe listă, în parte este decis un scor model de boală hepatică în stadiu final (MELD). Acest scor se bazează pe testele de sânge, cum ar fi:

 • măsurând nivelul de creatinină, ceea ce arată cât de bine funcționează rinichii
 • verificarea raportului dvs. normalizat internațional, care este o măsură a cât de bine produce ficatul dvs. de proteine ​​care formează sânge

Cei cu cele mai mari scoruri sunt mai bolnavi și sunt plasați mai sus pe listă. Testele de sânge periodice sunt necesare pentru a actualiza scorul MELD și poziția pe listă. Există, de asemenea, un scor de boală hepatică în stadiul final pediatric pentru cei mai mici de 12 ani. Succesul operației de transplant depinde, de asemenea, de o potrivire bună cu un donator calificat, astfel încât timpul de așteptare poate varia și în funcție de mărimea corpului și de tipul de sânge.

Diversi factori determină dacă o persoană primește un transplant de ficat. De exemplu, dacă două persoane cu scoruri MELD mari se califică pentru un transplant de ficat, persoana care a fost pe lista cea mai lungă poate primi un transplant mai devreme. În plus, o persoană înaltă pe lista de transplant care are un tip de sânge rar poate fi mai puțin potrivită cu un donator.

O persoană care suferă de insuficiență hepatică acută poate fi plasată în partea de sus a listei, deoarece riscul de deces ar putea fi mai iminent în comparație cu cineva cu o afecțiune cronică.

Când se găsește o potrivire

Așteptarea unui transplant de ficat este un proces îndelungat, dar coordonarea chirurgicală se întâmplă rapid după ce ai meci. Ficatul poate proveni de la un donator decedat care a avut un ficat sănătos. Uneori, un ficat donat poate fi utilizat pentru doi receptori. Partea dreaptă a organului donat este folosită mai des la destinatarii adulți, în timp ce partea stângă mai mică este utilizată mai des pentru copii.

Este posibil ca un donator viu să poată dona și o porție din ficatul lor. Cu toate acestea, donatorul viu trebuie să fie o potrivire bună în ceea ce privește tipul de sânge și alți factori.

Recuperarea dintr-un transplant de ficat

Obținerea transplantului este doar o parte a procesului de obținere a unui nou ficat. Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Rinichii , o ședere de trei săptămâni la spital este frecventă după un transplant. În acest timp, medicul dumneavoastră va evalua succesul operației dvs., precum și va determina nevoile dvs. pentru îngrijirea la domiciliu.

Poate dura până la un an până când te simți mai sănătos. Spuneți medicului dumneavoastră care sunt nevoile dvs. de sănătate mentală și emoțională înainte de a fi externat.

Posibile riscuri și complicații ale unui transplant de ficat

Cel mai mare risc al acestei operații este eșecul transplantului. Într-un astfel de caz, corpul tău respinge noul ficat, deseori din motive pe care medicii nu le pot determina. Un transplant de ficat vă pune, de asemenea, un risc ridicat de infecție. Alte complicații pe termen lung pot include:

 • sângerare
 • deteriorarea conductelor biliare
 • cheaguri de sânge
 • reacții adverse cauzate de medicamente luate pentru a permite sistemului imunitar să accepte noul ficat, inclusiv zahăr mare din sânge din steroizi

Sfaturi hepatice sănătoase

După un transplant de ficat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda modificări ale stilului de viață, inclusiv exerciții fizice regulate și o dietă sănătoasă. Puteți încorpora obiceiuri ca acestea în orice etapă pentru a vă spori puterea și sănătatea generală. Să fii sănătos din punct de vedere fizic îți poate reduce șansele de respingere a transplantului.

De asemenea, puteți limita factorii de risc care contribuie la bolile hepatice. Printre cele mai comune sunt:

 • abuzul de alcool
 • fumat
 • supradozaj acetaminofen
 • obezitate
 • colesterol ridicat

Lasa un raspuns