8 beneficii pentru sanatate ale varzei violet

Varza purpurie, denumită și varză roșie, aparține grupului de plante Brassica . Acest grup include legume bogate în nutrienți, cum ar fi broccoli, varza de Bruxelles și kale.

Are un gust similar cu varza verde. Totuși, soiul violet este mai bogat în compuși vegetali benefici, care au fost legați de beneficiile pentru sănătate, cum ar fi oasele mai puternice și o inimă mai sănătoasă.

Varza purpurie este, de asemenea, crezut că reduce inflamația și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Mai mult, este o legumă incredibil de versatilă, care poate fi savurată crudă, gătită sau fermentată și adăugată la o varietate de feluri de mâncare.

Iată 8 beneficii impresionante pentru sănătate de varză violetă, toate susținute de știință.

1. Bogat în nutrienți

În ciuda faptului că este săracă în calorii , varza violetă conține o cantitate impresionantă de nutrienți.

O cană (89 de grame) de varză tocată, crudă, violetă conține următoarele substanțe nutritive :

 • Calorii: 28
 • Proteine: 1 gram
 • Carburi: 7 grame
 • Fibră: 2 grame
 • Vitamina C: 56% din valoarea zilnică (DV)
 • Vitamina K: 28% din DV
 • Vitamina B6: 11% din DV
 • Vitamina A: 6% din DV
 • Potasiu: 5% din DV
 • Tiamina: 5% din DV
 • Riboflavina: 5% din DV

Varza purpură oferă, de asemenea, cantități mici de fier, calciu, magneziu , fosfor, cupru și zinc.

REZUMATVarza violetă este săracă în calorii, dar este o sursă bună de fibre și vitamine A, C, K și B6. De asemenea, conține cantități mici de alte vitamine și minerale.

2. Se compune cu compuși vegetali puternici

Varza purpurie este o sursă excelentă de antioxidanți și alți compuși vegetali benefici care ajută la protejarea împotriva afectării celulare.

Antioxidanții săi includ vitamina C, carotenoizi și antioxidanți flavonoizi , precum antocianine și kaempferol. De fapt, conține deseori cantități mai mari decât varza verde .

De exemplu, cercetările sugerează că nivelurile de antioxidanți din varza violetă sunt de aproximativ 4,5 ori mai mari decât cele întâlnite la soiurile de varză verde .

Mai mult, varza violetă este unul dintre alimentele care oferă cel mai ridicat nivel de antioxidanți pe costul unitar .

Este, de asemenea, o sursă bună de sulforafan , un compus bogat în sulf legat de beneficii puternice pentru sănătatea inimii și proprietăți de combatere a cancerului .

REZUMATVarza purpurie este o mare sursă de compuși vegetali benefici și oferă una dintre cele mai mari cantități de antioxidanți care promovează sănătatea pe unitatea de cost.

3. Ajută la combaterea inflamației

Varza violetă poate ajuta la combaterea inflamației , despre care se crede că contribuie la multe boli.

Un studiu efectuat pe eprubetă folosind un model artificial al intestinului uman a constatat că anumite soiuri de varză purpură au redus marcatorii inflamației intestinale cu 22–40%..

Studiile efectuate pe animale raportează că sulforafanul, compusul benefic al sulfului găsit în multe legume crucifere, poate fi de mulțumire pentru efectele sale antiinflamatoare .

Interesant este că aplicarea frunzelor de varză pe piele pare, de asemenea, să reducă inflamația.

De exemplu, adulții cu artrită care și-au înfășurat genunchii în frunze de varză o dată pe zi au raportat că au simțit durere semnificativ mai mică până la sfârșitul perioadei de studiu de patru săptămâni. Cu toate acestea, varza înfășoară reducerea durerii mai puțin eficient decât un gel de durere topic .

Mai mult decât atât, frunzele de varză par să reducă durerile de sân, umflarea și inflamația datorate creșterii aportului de lapte și a fluxului de sânge în perioada postpartum timpurie .

REZUMATVarza violetă poate ajuta la combaterea inflamației și la reducerea simptomelor însoțitoare, cum ar fi durerea, umflarea și disconfortul.

4. Poate promova sănătatea inimii

Varza violetă poate beneficia și de inima ta .

Acest lucru se poate datora conținutului de antocianine, care sunt antioxidanți flavonoizi care conferă varzei violet culoarea sa caracteristică.

Un studiu important a descoperit că femeile care mănâncă în mod regulat cantități mari de alimente bogate în antocianină pot beneficia de un risc de 11–32% mai mic de atacuri de cord, în comparație cu cele care consumă mai puține dintre aceste alimente .

Aporturile mai mari de antocianină pot fi, de asemenea, legate de tensiunea arterială mai scăzută și un risc mai mic de boli de inimă .

Varza violetă conține mai mult de 36 de tipuri de antocianine, ceea ce îl face o sursă excelentă a acestui compus sănătos pentru inimă .

REZUMATVarza purpurie este o sursă bogată de antocianine, care sunt compuși benefici ai plantelor care vă pot reduce riscul de boli de inimă.

5. Poate să-ți întărească oasele

Varza violetă conține mai mulți nutrienți benefici ai oaselor, inclusiv vitaminele C și K, precum și cantități mai mici de calciu, mangan și zinc.

De exemplu, 1 cană (89 de grame) de varză purpură crudă conține aproximativ 56% din DV pentru vitamina C, care joacă un rol în formarea oaselor și vă ajută să vă protejați celulele osoase de daune.

Varza violetă este bogată și în vitamina K1, oferind puțin peste un sfert din DV pe cană (89 grame).

Vitamina K1 se găsește în cea mai mare parte în alimentele vegetale, cum ar fi legumele cu frunze și legumele crucifere. Acest lucru o distinge de vitamina K2, care se găsește în produsele de origine animală și alimentele fermentate.

Există dovezi că ambele forme de vitamina K joacă un rol în menținerea oaselor puternice și sănătoase, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a evidenția efectele specifice ale fiecăruia ( 19 ).

REZUMATVarza violetă este bogată în vitamine C și K1, ambele fiind esențiale pentru construirea și menținerea oaselor puternice și sănătoase. Varza pură conține, de asemenea, cantități mai mici de nutrienți benefici ai oaselor, precum calciu, mangan și zinc.

6. Poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Varza purpuriu poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, deși este nevoie de mai multe cercetări la oameni.

Experții cred că acest lucru se poate întâmpla pentru că conține sulforafan și antocianine – doi compuși cercetați pentru proprietățile lor de combatere a cancerului.

Cercetările leagă un aport mare de legume crucifere , inclusiv varză, cu un risc mai mic cu 18% de cancer de colon. Dietele bogate în legume crucifere au fost, de asemenea, legate de un risc mai mic de cancer la sân .

Mai mult, există dovezi care sugerează că sulforafanul găsit în varza violetă și alte legume crucifere poate ajuta la uciderea celulelor canceroase sau la împiedicarea creșterii și răspândirii acestora .

Studiile pe celule și animale sugerează că antocianinele pot avea efecte anti-cancer similare. Antocianinele se găsesc în fructe și legume de culoare roșie, violet și albastru, inclusiv varză violetă .

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări umane, înainte de a putea ajunge la concluzii puternice.

REZUMATVarza violetă conține compuși benefici, cum ar fi sulforafanul și antocianele, care vă pot ajuta să vă protejați corpul împotriva anumitor tipuri de cancer. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga aceste efecte.

7. Poate spori sănătatea intestinelor

Varza violetă poate îmbunătăți funcția intestinului tău.

Există dovezi că varza poate scădea inflamația în intestin și poate reduce mucozita intestinală – o afecțiune în care leziunile se dezvoltă în intestin, adesea ca efect secundar al tratamentului cancerului .

Varza este, de asemenea, o sursă bună de fibre , care îți menține sănătos intestinul și îl ajută să digere alimentele mai ușor.

Fibra insolubilă constituie aproximativ 70% din fibra din varză. Adăugă vrac la scaune și ajută alimentele să se miște mai ușor prin intestin, reducând riscul de constipație .

Restul de 30% este fibra solubilă, care oferă hrană bacteriilor benefice care trăiesc în intestinul tău. La rândul lor, aceste bacterii prietenoase produc acizi grași cu lanț scurt (SCFA), cum ar fi acetat, butirat și propionat, care alimentează celulele intestinului tău.

Cercetările arată că SCFA-urile pot reduce, de asemenea, inflamația și alte simptome ale tulburărilor intestinale, cum ar fi boala Crohn, sindromul intestinului iritabil (SII) și colita ulceroasă .

Există, de asemenea, unele dovezi că consumul a aproximativ 1 sfert (946 ml) de suc de varză pe zi poate ajuta la vindecarea ulcerelor intestinale în 7-10 zile. Cu toate acestea, studiile care arată acest lucru sunt depășite, de aceea sunt necesare studii mai recente pentru a investiga acest efect .

REZUMATVarza violetă vă poate ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea intestinului prin reducerea inflamației, prevenirea leziunilor intestinale și tratarea ulcerelor. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a investiga aceste efecte.

8. Ușor de adăugat la dieta ta

Varza purpurie este o legumă incredibil de versatilă. Puteți mânca crud sau gătit și funcționează bine la o varietate de feluri de mâncare.

De exemplu, acesta poate fi aburit și utilizat pentru a face umpluturi de găluște, sau bătut cu vin roșu, oțet, mere, morcovi și sfeclă pentru o farfurie laterală aromată.

Varza purpură poate fi, de asemenea, prăjită sau sărită cu carne sau fasole, sau poate fi mărunțită și folosită ca garnitură bogată în nutrienți pentru supe, salate și preparate calde.

De asemenea, oferă o alternativă bogată în antioxidanți și atrăgătoare din punct de vedere vizual la varza verde în coleslaw sau sauerkraut , sau poate fi fermentată pentru a face kimchi.

REZUMATVarza violetă este un plus simplu și gustos la multe feluri de mâncare. Poate fi consumat crud, gătit sau fermentat, ceea ce aduce un plus de versatilitate.

Concluzie

Varza purpurie este o legumă bogată în nutrienți legată de o varietate de beneficii pentru sănătate.

Acestea includ inflamația redusă, o inimă mai sănătoasă, oase mai puternice , funcția intestinală îmbunătățită și poate chiar un risc mai mic de anumite tipuri de cancer.

Această legumă este, de asemenea, incredibil de versatilă și una dintre cele mai eficiente metode de a adăuga antioxidanți benefici în dieta ta.

Lasa un raspuns