Schizofrenia este mostenita?

Schizofrenia este o boală psihică gravă clasificată ca o tulburare psihotică. Psihoza afectează gândirea, percepțiile și sentimentul unei persoane.

Conform Alianței Naționale pentru Bolile Mintale (NAMI) , schizofrenia afectează aproximativ 1 la sută din populația SUA, puțin mai mulți bărbați decât femeile.

Schizofrenie și ereditate

A avea o rudă de gradul I (FDR) cu schizofrenie este unul dintre cele mai mari riscuri pentru tulburare.

În timp ce riscul este de 1 la sută în populația generală, un FDR cum ar fi un părinte sau o frate cu schizofrenie crește riscul până la 10 la sută .

Riscul sare la 50 la sută dacă ambii părinți au fost diagnosticați cu schizofrenie, în timp ce riscul este de 40 până la 65 la sută dacă un gemeni identici a fost diagnosticat cu afecțiune.

Un studiu din 2017, din Danemarca, bazat pe date la nivel național pe peste 30.000 de gemeni, estimează ereditatea schizofreniei la 79%.

Studiul a concluzionat că, pe baza riscului de 33% pentru gemeni identici, vulnerabilitatea schizofreniei nu se bazează exclusiv pe factori genetici.

Deși riscul de schizofrenie este mai mare pentru membrii familiei, Genetics Home Reference indică faptul că majoritatea persoanelor cu o rudă apropiată cu schizofrenie nu vor dezvolta în sine tulburarea.

Alte cauze ale schizofreniei

Alături de genetică, alte cauze potențiale ale schizofreniei includ:

 • Mediul. Fiind expus la viruși sau toxine sau care suferă malnutriție înainte de naștere, poate crește riscul de schizofrenie.
 • Chimia creierului. Problemele cu substanțele chimice ale creierului, cum ar fi neurotransmițătorii dopamina și glutamatul, pot contribui la schizofrenie.
 • Consumul de substanțe. Utilizarea de adolescenți și adulți tineri a medicamentelor care modifică mintea (psihoactive sau psihotrope) poate crește riscul de schizofrenie.
 • Activarea sistemului imunitar. Schizofrenia poate fi, de asemenea, conectată la boli autoimune sau inflamații .

Care sunt diferitele tipuri de schizofrenie?

Înainte de 2013, schizofrenia era împărțită în cinci subtipuri ca categorii de diagnostic separate. Schizofrenia este acum un singur diagnostic.

Deși subtipurile nu mai sunt utilizate în diagnosticul clinic, numele subtipurilor pot fi cunoscute pentru persoanele diagnosticate anterior DSM-5 (în 2013). Aceste subtipuri clasice includ:

 • paranoic , cu simptome precum iluzii, halucinații și vorbire dezorganizată
 • hebephrenic sau dezorganizat, cu simptome precum afectare plană , tulburări de vorbire și gândire dezorganizată
 • nediferențiat, cu simptome care prezintă comportamente aplicabile mai multor tipuri
 • rezidual, cu simptome care s-au diminuat în intensitate de la un diagnostic anterior
 • catatonic , cu simptome de imobilitate, mutism sau stupoare

Cum este diagnosticată schizofrenia?

Conform DSM-5, pentru a fi diagnosticat cu schizofrenie, două sau mai multe dintre următoarele trebuie să fie prezente pe o perioadă de 1 lună.

Cel puțin unul trebuie să fie numerele 1, 2 sau 3 pe listă:

 1. iluzii
 2. halucinații
 3. vorbirea dezorganizată
 4. comportament grosier dezorganizat sau catatonic
 5. simptome negative (diminuarea expresiei emoționale sau a motivației)

DSM-5 este Manualul de diagnostic și statistic al tulburărilor mintale IV, ghidul publicat de Asociația Americană de Psihiatrie și utilizat de profesioniștii din domeniul sănătății pentru diagnosticul tulburărilor mintale.

Concluzie

Cercetările au arătat că ereditatea sau genetica pot fi un factor important care contribuie la dezvoltarea schizofreniei.

Deși nu se cunoaște cauza exactă a acestei tulburări complexe, persoanele care au rude cu schizofrenie tind să aibă un risc mai mare de a o dezvolta.

Lasa un raspuns