Prevenirea coronavirusului (COVID-19): 12 sfaturi și strategii

Noul coronavirus este denumit oficial SARS-CoV-2, care reprezintă coronavirusul sindromului respirator acut sever 2. O infecție cu acest virus poate duce la boala coronavirus 19 sau COVID-19 .

SARS-CoV-2 este legat de coronavirus SARS-CoV, care a provocat un alt tip de boală coronavirus în 2002 până în 2003. Cu toate acestea, din ceea ce știm până acum, SARS-CoV-2 este diferit de alte virusuri, inclusiv alte coronavirusuri.

Dovada arată că SARS-CoV-2 se poate răspândi mai ușor și poate provoca boli care pot pune viața în pericol la unele persoane. Ca și alte coronavirusuri, acesta poate supraviețui în aer și pe suprafețe suficient de mult pentru a infecta pe cineva. Cu toate acestea, SARS-CoV-2 se înmulțește mai rapid în organism chiar și atunci când nu aveți simptome. În plus, puteți transmite virusul chiar dacă nu aveți niciodată simptome deloc.

Unele persoane au simptome ușoare până la moderate, în timp ce altele prezintă simptome severe de COVID-19. Iată faptele medicale care ne ajută să înțelegem cum să ne protejăm cel mai bine pe noi înșine și pe ceilalți.

Sfaturi pentru prevenire

Urmați instrucțiunile pentru a vă ajuta să vă protejați împotriva captării, transportului și transmiterii pe SARS-CoV-2.

1. Spălați-vă mâinile frecvent și cu atenție

Folosiți apă caldă și săpun și frecați-vă mâinile timp de cel puțin 20 de secunde. Lucrați gluma la încheieturile mâinilor, între degete și sub unghiile voastre.

Puteți utiliza, de asemenea, un săpun antibacterian și antiviral. Folosiți dezinfectant pentru mâini atunci când nu vă puteți spăla corect pe mâini . Clătiți-vă mâinile de mai multe ori pe zi, în special după ce atingeți orice, inclusiv telefonul sau laptopul.

2. Evitați să vă atingeți fața

SARS-CoV-2 poate trăi pe suprafețe dure până la 72 de ore. Puteți obține virusul pe mâini dacă atingeți o suprafață precum un mâner, un mâner al pompei de gaz sau telefonul mobil.

Evitați să vă atingeți orice parte a feței sau capului, inclusiv gura, nasul și ochii. De asemenea, evitați să vă mușcați unghiile. Acest lucru poate oferi SARS-CoV-2 o șansă de a merge din mâinile tale în corp.

3. Nu mai strânge mâinile și îmbrățișează oamenii deocamdată

În mod similar, evitați să atingeți alți oameni. Contactul de la piele la piele poate trece SARS-CoV-2 de la o persoană la alta.

4. Nu împărtășiți obiecte personale

Nu împărtășiți obiecte personale precum telefoane, machiaj sau piepteni. De asemenea, este important să nu împărtășiți ustensile de mâncare și paiete. Învață-i pe copii să își recunoască ceașca, paiele și alte feluri de mâncare reutilizabile numai pentru uz propriu.

5. Acoperiți-vă gura și nasul când tuseți și strângeți

SARS-CoV-2 se găsește în cantități mari în nas și gură. Acest lucru înseamnă că poate fi transportat prin picături de aer către alte persoane atunci când tușești sau stranți. De asemenea, poate ateriza pe suprafețe dure și poate rămâne acolo până la 3 zile.

Folosiți un țesut sau strângeți-vă în cot pentru a vă menține mâinile cât mai curate posibil. Spălați-vă cu atenție mâinile după ce strecurați sau tuseți, indiferent.

6. Curățați și dezinfectați suprafețele

Folosește dezinfectanți pe bază de alcool pentru a curăța suprafețele dure din casa ta, cum ar fi blaturi, mânerele ușilor, mobilier și jucării. De asemenea, curățați telefonul , laptopul și orice altceva utilizați în mod regulat de mai multe ori pe zi.

Dezinfectați zonele după ce aduceți alimente sau pachete în casă . Utilizați soluții de oțet alb sau peroxid de hidrogen pentru curățarea generală între dezinfectarea suprafețelor.

7. Luați-vă în serios distanțarea socială

Dacă transportați virusul SARS-CoV-2, acesta va fi găsit în cantități mari în scuipatul dvs. (spută). Acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nu aveți simptome.

Distanțarea socială înseamnă să stai acasă și să lucrezi de la distanță atunci când este posibil. Dacă trebuie să ieșiți pentru necesități, păstrați o distanță de 6 metri față de alte persoane. Puteți transmite virusul vorbind cu cineva în contact strâns cu dvs.

8. Nu vă adunați în grupuri

A fi într-un grup sau într-o adunare face mai probabil ca veți fi în contact strâns cu cineva. Aceasta include evitarea tuturor lăcașurilor de cult religioase, întrucât poate trebuie să stai sau să stai prea aproape de un alt congregant. De asemenea, include congregarea în parcuri sau plaje.

9. Evitați să mâncați sau să beți în locuri publice

Acum nu este momentul să ieșiți să mâncați. Aceasta înseamnă evitarea restaurantelor, cafenelelor, barurilor și a altor restaurante. Virusul poate fi transmis prin alimente, ustensile, vase și căni. Poate fi, de asemenea, transportat în aer de la alte persoane din local.

Puteți obține în continuare livrare sau mâncare pentru a lua livrare. Alegeți alimentele care sunt bine gătite și pot fi reîncălzite. Căldura ridicată (cel puțin 132 ° F / 56 ° C , în conformitate cu un studiu de laborator recent, încă nu revizuit de la egal la egal) ajută la uciderea coronavirusurilor. Acest lucru înseamnă că poate fi cel mai bine să evitați alimentele reci din restaurante și toate produsele alimentare din bufeturi și baruri de salate deschise.

10. Spălați alimente proaspete

Înmuiați toate fructele și legumele crude, integrale într-o soluție de peroxid de hidrogen de calitate alimentară sau oțet alb . Lăsați să se usuce înainte de a le pune în frigider și în dulapuri. Puteți utiliza, de asemenea, spălarea antibacteriană vegetală pentru a curăța produsele. Spălați-vă mâinile înainte și după manipularea produselor proaspete.

11. Purtați o mască (de casă)

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) recomandă ca aproape toată lumea poartă o mască de față din pânză în setările publice în care distanțarea socială poate fi dificilă, cum ar fi magazinele alimentare.

Atunci când sunt utilizate corect, aceste măști pot ajuta la prevenirea persoanelor care sunt asimptomatice sau nediagnosticate să transmită SARS-CoV-2 atunci când respiră, vorbesc, strănut sau tusesc. Aceasta, la rândul său, încetinește răspândirea virusului.

Câțiva indicatori de care trebuie să țineți cont:

 • Purtarea unei măști singur nu te va împiedica să obții o infecție cu SARS-CoV-2. De asemenea, trebuie urmată o spălare atentă a mâinilor și o distanțare socială (fizică).
 • Măștile cu pânză nu sunt la fel de eficiente ca alte tipuri de măști, cum ar fi măștile chirurgicale sau respiratoarele N95 . Totuși, aceste alte măști ar trebui rezervate personalului medical.
 • Spălați-vă mâinile înainte de a vă pune masca.
 • Spălați-vă masca după fiecare utilizare.
 • Puteți transfera virusul de la mâini la mască. Dacă porți o mască, evitați să o atingeți în față.
 • De asemenea, puteți transfera virusul de la mască în mâinile voastre. Spălați-vă mâinile dacă atingeți partea din față a măștii.
 • O mască nu trebuie să fie purtată de un copil sub 2 ani, de o persoană care are probleme cu respirația sau de o persoană care nu poate elimina masca de unul singur.

12. Auto-carantină dacă esti bolnav

Apelați medicul dumneavoastră dacă aveți simptome . Rămâi acasă până te recuperezi. Evitați să stați, să dormiți sau să mâncați cu cei dragi, chiar dacă locuiți în aceeași casă.

Purtați o mască și spălați-vă mâinile cât mai mult. Dacă aveți nevoie de îngrijiri medicale urgente, purtați o mască și anunțați-i că puteți avea COVID-19.

De ce sunt aceste măsuri atât de importante?

Respectarea cu atenție a orientărilor este importantă, deoarece SARS-CoV-2 este diferită de alte coronavirusuri, inclusiv cea cu care este mai asemănător, SARS-CoV. Studiile medicale în curs de desfășurare arată exact de ce trebuie să ne protejăm pe noi înșine și pe ceilalți de a obține o infecție SARS-CoV-2.

Iată cum diferă SARS-CoV-2:

Este posibil să nu aveți simptome

Puteți transporta sau infecta cu SARS-CoV-2 fără niciun simptom. Acest lucru înseamnă că puteți să-l transmiteți în mod necunoscut persoanelor mai vulnerabile care pot deveni foarte bolnave.

Puteți răspândi virusul

Puteți transmite sau transmite virusul SARS-CoV-2 înainte de a prezenta simptome. În comparație, SARS-CoV a fost în principal doar zile infecțioase după începerea simptomelor. Aceasta înseamnă că oamenii care au avut infecția știau că sunt bolnavi și au fost capabili să oprească răspândirea.

Are un timp de incubație mai lung

SARS-CoV-2 poate avea un timp de incubație mai lung. Aceasta înseamnă că timpul dintre infectarea și dezvoltarea oricăror simptome este mai lung decât celelalte coronavirusuri.

In conformitate cu CDC, SARS-CoV-2 are o perioadă de incubație de 2 până la 14 zile. Aceasta înseamnă că cineva care transportă virusul poate intra în contact cu multe persoane înainte de începerea simptomelor.

S-ar putea să te îmbolnăvești, mai repede

SARS-CoV-2 vă poate face mai rău, mult mai devreme. Sarcinile virale – câte virusuri transportați – au fost cele mai mari la 10 zile de la începerea simptomelor pentru SARS CoV-1.

În comparație, medicii din China care au testat 82 de persoane cu COVID-19 au constatat că încărcătura virală a atins maxim 5 până la 6 zile după începerea simptomelor.

Acest lucru înseamnă că virusul SARS-CoV-2 se poate multiplica și răspândi la cineva care are boala COVID-19 aproape de două ori mai rapid decât alte infecții cu coronavirus.

Poate rămâne în viață în aer

Testele de laborator arată că atât SARS-CoV-2, cât și SARS-CoV pot rămâne vii în aer până la 3 ore. Alte suprafețe dure, cum ar fi blaturi, materiale plastice și oțel inoxidabil pot adăposti ambele virusuri. Virusul poate rămâne pe plastic timp de 72 de ore și 48 de ore pe oțel inoxidabil.

SARS-CoV-2 poate trăi 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru – un timp mai lung decât alte coronavirusuri.

S-ar putea să fii foarte contagios

Chiar dacă nu aveți simptome, puteți avea aceeași încărcătură virală (număr de viruși) în corpul dvs. ca și o persoană care are simptome severe. Aceasta înseamnă că s-ar putea să fii la fel de probabil să fii contagios ca și cineva care are COVID-19. În comparație, alte coronavirusuri anterioare au provocat sarcini virale mai mici și numai după ce au fost prezente simptomele.

Nasul și gura dvs. sunt mai sensibile

Un raport din 2020 a menționat că acest coronavirus îi place să se deplaseze în nas și pe gură mai mult decât în ​​gât și în alte părți ale corpului. Acest lucru înseamnă că este posibil să aveți mai multe sanse, să tuseți sau să respirați SARS-CoV-2 în aerul din jurul vostru.

Poate călători mai rapid prin corp

Acest coronavirus poate călători prin corp mai rapid decât alți viruși. Datele din China au descoperit că persoanele cu COVID-19 au virusul în nas și în gât la numai o zi după începerea simptomelor.

Când să apelați la medic

Apelați medicul dumneavoastră dacă credeți că dumneavoastră sau un membru al familiei puteți avea o infecție cu SARS-CoV-2 sau dacă aveți simptome ale COVID-19. Nu mergeți la o clinică medicală sau la un spital. Acest lucru ajută la evitarea răspândirii virusului.

Fiți atenți la agravarea simptomelor dacă dumneavoastră sau persoana iubită aveți o afecțiune de bază care vă poate oferi o șansă mai mare de a suferi COVID-19 sever, cum ar fi:

 • astm sau alte boli pulmonare
 • Diabet
 • boala de inima
 • sistemul imunitar scăzut

Se recomandă să obțineți asistență medicală de urgență dacă aveți semne de avertizare COVID-19. Acestea includ:

 • respiratie dificila
 • durere sau presiune în piept
 • buze cu nuanțe albastre sau față
 • confuzie
 • somnolență și incapacitate de a se trezi

Linia de jos

Luarea în serios a acestor strategii de prevenire este extrem de importantă pentru a opri răspândirea acestui virus. Practicarea unei igiene bune, urmând aceste recomandări și încurajarea prietenilor și familiei dvs. să facă același lucru va face un drum lung pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2.

Lasa un raspuns