Sunt lumanarile toxice?

Cu mult înainte de inventarea becului, lumânările și felinarele au fost principalele noastre surse de lumină.

În lumea de azi, lumânările sunt folosite ca decorațiuni, în ceremonii și pentru a elibera parfumuri relaxante . Cele mai multe lumânări moderne sunt fabricate din ceară de parafină, dar sunt, de asemenea, obișnuite din ceara de albine, ceara de soia sau ceara de palmier.

Există unele dezbateri cu privire la faptul dacă arde lumânări este rău pentru sănătatea ta. Unii oameni susțin că lumânările eliberează toxine potențial dăunătoare .

Cu toate acestea, oamenii din cealaltă parte a argumentului spun că lumânările nu conțin suficient de multe dintre aceste toxine pentru a fi o amenințare pentru sănătate.

Vom analiza ce a găsit știința despre lumânările aprinse și vom separa faptele de concepțiile greșite comune.

Lumânările sunt toxice?

Există multe articole pe internet care explică pericolele arderii de lumânări.

Cu toate acestea, multe dintre aceste articole folosesc dovezi neconcludente sau nicio dovadă pentru a susține afirmațiile lor.

Lampile lumânărilor sunt din plumb?

Lămpile de lumânare din Statele Unite nu conțin în prezent plumb.

În 2003 , Comisia americană pentru siguranța produselor de consum (CPSC) a votat să interzică vânzarea și fabricarea de lumânări cu fitile de plumb. De asemenea, au interzis importul de lumânări care conțin plumb din alte țări.

Majoritatea producătorilor de lumânări au încetat să mai utilizeze plumb în lumânările lor în anii ’70. Din cauza îngrijorărilor că fumurile ar putea provoca intoxicații cu plumb , în special la copii, lumânările care conțin plumb au fost eliminate de pe piață.

Ceara este fabricată din substanțe chimice toxice?

Cele mai multe lumânări moderne sunt fabricate din ceară de parafină . Acest tip de ceară este obținut din petrol ca produs secundar pentru producerea benzinei.

Un studiu din 2009 a descoperit că arderea ceară de parafină eliberează substanțe chimice potențial periculoase, cum ar fi toluenul.

Cu toate acestea, studiul nu a fost niciodată publicat într-un jurnal revizuit de la egal la egal, iar Asociația Națională a Lumânărilor și Asociația Europeană a Lumânărilor au ridicat întrebări cu privire la fiabilitatea studiului.

Potrivit unui comunicat lansat de Asociația Europeană a Lumânărilor , „Nu au furnizat date pentru revizuire, iar concluziile lor se bazează pe pretenții neacceptate. Niciun studiu științific de renume nu a arătat vreo ceară de lumânare, inclusiv parafină, dăunătoare sănătății umane.

Un studiu din 2007 finanțat de Asociația Europeană a Lumanărilor a examinat fiecare tip important de ceară pentru 300 de substanțe chimice toxice.

Cercetătorii au descoperit că nivelul de substanțe chimice eliberate de fiecare tip de lumânare a fost cu mult sub cantitatea care ar provoca probleme de sănătate umană.

În acest moment, nu există dovezi concludente că arderea ceară de lumânare dăunează sănătății tale.

Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat de potențialele efecte negative asupra sănătății arderii ceară de parafină, puteți încerca să folosiți lumânări din ceară de albine, ceară de soia sau alte ceară pe bază de plante.

Lumânările eliberează particule și compuși organici volatili?

Lumânările aprinse eliberează în aer compuși organici volatili și particule.

Materia de particule este un amestec de picături și particule de lichid extrem de mici care pot intra în plămâni. Există îngrijorarea că expunerea extinsă la particule poate duce la probleme cardiace și pulmonare.

Compușii organici volatili (COV) sunt compuși de carbon care se transformă ușor într-un gaz la temperatura camerei. Unele COV apar în mod natural în flori pentru a produce o aromă dulce. Alte COV, cum ar fi formaldehida și benzina, pot provoca cancer.

Suntem expuși regulat la particule și COV în viața noastră de zi cu zi. Aceste COV sunt sub formă de eșapament auto, poluare din fabrică și orice altceva care arde combustibili fosili.

Un studiu din 2014 care examinează cantitatea de particule eliberate din lumânările aprinse a constatat că cantitatea eliberată nu este suficientă pentru a cauza probleme de sănătate la om.

Dacă utilizați lumânări în mod corespunzător într-un spațiu bine ventilat, este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra sănătății dumneavoastră.

Fumul lumânărilor este toxic?

A respira prea mult orice tip de fum vă poate dăuna sănătății.

Lumânările aprinse făcute din parafină eliberează funingine. Se presupune că produsele de ardere din aceste lumânări sunt similare cu cele eliberate dintr-un motor diesel.

Este o idee bună să minimizați cantitatea de fum pe care o inspirați, prin aprinderea lumânărilor într-o cameră bine ventilată și păstrarea lor departe de curentele care pot crește cantitatea de fum degajată.

Lumânările parfumate sunt toxice?

Arzând lumânări parfumate poate elibera compuși organici volatili, cum ar fi formaldehida, care vă pot crește riscul de cancer .

Chiar dacă lumânările parfumate eliberează acești compuși, nu este clar dacă îți afectează sănătatea.

De asemenea, este posibil să aveți o reacție alergică la lumânările parfumate. Simptomele pot include:

 • strănut
 • nasul curgător
 • blocarea sinusurilor

Lumânările de soia sunt toxice?

Lumânările de soia produc mai puține funingine și substanțe chimice toxice decât lumânările făcute din parafină.

Chiar dacă fumul este mai curat, este o idee bună să minimizați consumul de orice tip de fum.

Asociația Europeană a Lumanărilor oferă următoarele sfaturi pentru manipularea lumânărilor:

 • Nu arde lumânări într-o zonă plină de foc.
 • Tăiați fitilul dacă are mai mult de 10-15 mm.
 • În loc să aruncați o lumânare, folosiți o smântână de lumânare sau înfundați fitilul în ceară.
 • Ventilați-vă camera după stingerea unei lumânări.

Care lumânări sunt cele mai potrivite pentru sănătatea dvs.?

Arsul aproape orice are potențialul de a elibera substanțe chimice care vă pot dăuna sănătății.

Fumul care provine de la arderea lumânărilor într-o zonă bine ventilată este puțin probabil să aibă un impact semnificativ asupra sănătății dvs., comparativ cu poluarea pe care o inspirați în viața de zi cu zi.

Dacă doriți să minimizați cantitatea de particule în care inspirați, lipirea de lumânări obținute din surse naturale este cea mai bună opțiune.

Conform unui studiu , lumânările făcute din stearina de palmier eliberează doar jumătate din cantitatea de funingine ca lumânările făcute din parafină. Cercetătorii explică, de asemenea, că lumânările naturale par să elibereze cea mai mică cantitate de substanțe chimice potențial periculoase.

Unele opțiuni de lumânări naturale includ:

 • ceară de nucă de cocos
 • ceară de albine
 • ceară de soia
 • ceară de palmier
 • ceară vegetală

La pachet

Arderea unei lumânări eliberează substanțe chimice care pot fi periculoase pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare definitivă care să arate că expunerea la fumul de lumânare crește riscul de a dezvolta orice stare de sănătate.

Inhalarea oricărui tip de fum poate fi nesănătoasă. Dacă intenționați să folosiți lumânări în mod regulat, este bine să le ardeți într-o cameră ventilată pentru a reduce la minimum cantitatea de fum în care respirați.

A-ți ține lumânările departe de tiraj poate ajuta la scăderea cantității de fum pe care o produc.

Lasa un raspuns